2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Együtthaladó − II. Migráns gyermekek az iskolában

Migráns, az Európai Unió területén kívülről hazánkba érkezett gyermekek számára kezdtek oktatási segédanyagok készítésébe a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének nyelvész oktatói 2010 elején.

Projektjük folytatásaként ezúttal a 7–8. osztályos migráns gyerekek tanításának támogatása a cél az „Együtthaladó II-ben”. Az uniós és minisztériumi támogatású projekt nyitó konferenciáját április 19-én tartották Miskolcon.
A tapasztalatok szerint Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás óta folyamatosan növekszik a nem magyar anyanyelvű tanulók száma a közoktatásban. A bevándorló gyermekek tanulásának fejlesztését szolgálja a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének nyelvész oktatói által kifejlesztett Együtthaladó program, amelynek célja a migráns és bármilyen nyelvi hátránnyal küszködő gyerekek magyar nyelvi készségeinek fejlesztése, s ezáltal a szaktantárgyi oktatásba való hatékonyabb bekapcsolása.
A projektben 2010 januárja és 2011 januárja között a 10–12 éves általános iskolás, ötödik-hatodik osztályos migráns gyermekek számára dolgoztak ki a tananyaghoz kapcsolódó, nyelvtani-lexikai feladatokat tartalmazó oktatási segédanyagot a miskolci szakemberek.
A sikerrel zárult projekt folytatása az „Együtthaladó II” projekt, mely a 7–8. osztályos migráns gyerekekre fókuszál. Számukra készülnek a szaktantárgyakra épülve színes, játszva tanító könyvek.
A második program újdonságai között említhető, hogy a miskolci oktatók egy újabb budapesti általános iskolát is bevontak a programba, hogy még szélesebb körben próbálhassák ki az elkészült oktatási segédanyagokat és tanári útmutatókat.
A projekt további különlegessége, hogy a gyakorlatorientált képzés jegyében az oktatók a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatóit is bevonták a munkába. Ez a hallgatók számára jó lehetőség arra, hogy olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket majd későbbi, pedagógiai pályájuk során is kiválóan tudnak hasznosítani.
A program kidolgozói azt is tervezik, hogy az oktatási segédanyagot valamely tankönyvkiadóval megjelentetik. A módszer felkeltette ugyanakkor határainkon túl is az érdeklődést, s igény mutatkozott külföldi együttműködésekre is, amelyről tárgyalások jelenleg is zajlanak.
Az Együtthaladó program mindkét projektjét az Európai Unió Európai Integrációs Alapja és a Belügyminisztérium (az első projekt kezdetén még az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) támogatja. A Együtthaladók II. projekt megvalósulásának időszaka 2011. február 1-től 2012. január 31-ig terjed. A pályázattal elnyert támogatás összege 17 millió forint.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokaknak segít a Civilút Alapítvány Hiánypótló és egyben szemléletformáló internetes platformot hozott létre a Civilút Alapítvány egy évvel ezelőt…
Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum