2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Egy tényleg gyilkos lövés

Lee Child mellett a kortárs amerikai krimiirodalom legnépszerűbb sorozatszerzője vitathatatlanul az a Vince Flynn, akinek sikerét – Child Jack Reacheréhez hasonlóan – szintén egy magányos hős hozta meg. Flynn Mitch Rappje ugyan kevésbé masszív felépítésű, ám hasonlóan kemény, és jóval képzettebb, mint az immár mozivásznon is látható Reacher, és a problémákat is azonos hatékonysággal – természetesen 100%-ban – oldja meg. Rapp történetei a kiadó Világsikerek-sorozatának részeiként olvashatóak, valamint már folynak az előkészületei a sorozat „alfája”, A bérgyilkos filmváltozatának is, melynek címszerepében vélhetően Bruce Willis tűnik majd fel.

A történet szerint amikor a CIA Mitch Rappet Párizsba küldi, a kimagaslóan tehetséges fiatal ügynök még nem is sejti, hogy küldetése ezúttal nem a jól előkészített tervek szerint alakul majd. A terrorizmus veszélyes beszállítóinak likvidálásával megbízott Mitchnek sikerül felkutatnia aktuális célpontját, ám az akcióban kis híján életét veszti. Nyilvánvaló, hogy valaki elárulta. Ám ennek a valakinek olyan titkos információkhoz kellett jutnia, amelyeket soha le sem írtak. A tisztánlátást a francia hatóságok nyomozása nemhogy nem segíti, inkább nehezíti.

Az öntörvényű Mitch Rappről azonban – ahogy az lenni szokott – még a CIA-n belül is megoszlanak a vélemények. Bár hideg profizmussal dolgozó újonc már a kiképzése idején mindenkit a háta mögé utasított, és olyan megdöbbentően hatékonyan dolgozik, hogy felettesei attól tartanak, Rapp egy elbukott akció után rájuk nézve is veszélyes lehet. Ez főleg annak fényében jelentős kérdés mivel a „játszmák” tétje egyre jelentősebb: nem csupán nemzetbiztonsági kérdéseket feszeget, de szigorúan bizalmas mivoltuk miatt publikussá válásuk az Egyesült Államok belpolitikájára is hatással lehetne.

Egyvalaki bízik meg kétségek nélkül a férfiban: Irene Kennedy, Mitch Rapp kiképzője és mentora, aki ráérezve az ügynök különleges adottságaira, hajlandó akár tűzbe is tenni érte a kezét. Ráadásul az akciót meghiúsító kulcsember életben van, és nem adta fel célját, hogy Mitchet kiiktassa az élők sorából. Az ügynöknek ezúttal úgy kell megmentenie magát, hogy senkiben sem bízhat kivéve szerelmét, Gretát, aki minden óvó figyelmeztetés ellenére sem tágít a férfi mellől.

Mint látható, a történet tehát változatos – valamint, ami az olvasás élménye tekintetében legalább ennyire lényeges, stílusos is. A cselekményt a Flynntől már megszokott fordulatokkal, nyers akciókkal, és a szükséges részeknél pontos háttérleírással követhetjük. Természetesen ez nem egy kém- és diplomáciai kézikönyv, így dőreség lenne ilyen téren is precizitást várni tőle (értelemszerűen ez nem feladata), de a mű a földtől legfeljebb csak a szuperhős terén rugaszkodott el, egyébként egy újabb kellemes és reális krimi született Flynn tollából.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…