2023. 01. 31. kedd

Marcella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Egy csipet Erdély – Benedekffy Katalin énekművésszel

Egy csipet Erdély – Benedekffy Katalin énekművésszel

A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt év. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, jelenleg polgári foglalkozásból tartja fenn magát.

 

 

 

 

A művésznő azonban nem pihen, „Egy csipetnyi Erdély” címen indít közösségkovácsoló művészeti műhelyt, ahol a résztvevőkkel verseken, meséken, balladákon, néptáncokon és népdalokon keresztül elevenítik fel a magyar és a székely kultúra gyöngyszemeit, egy családi foglalkozás keretében. Sőt, CD-n és könyvön is dolgozik, és bízik benne, hamarosan újra színházi felkérésének is eleget tehet.

„A pandémia előtt egész Európát körbeutaztam, mindenhol hatalmas közönség előtt énekeltem. Épp Ausztráliába készültem egy 9 koncertes körútra, a pandémia kitörésekor. Nehéz volt az elmúlt év, de az idei sem indult könnyebben, a márciusra tervezett Operettszínházi, az áprilisra tervezett Soproni Színházi, és számos egyéni nagy koncert és bemutató itthon és külföldön is meghiúsult. Az elmúlt időszakban főként egy irodai munka jelentette a megélhetést azonban a mindennapi munka mellette készülök arra, hogy újra azt tehessem amit igazán szeretek és amire éveken át készültem, amire születtem: énekeljek a világ számos pontján és kulturális programokkal szórakoztassam a közönséget” – kezdte az énekművész.

Katalin itthon és a határokon túl már korábban is rengeteg embert mozgatott meg egyedülálló művészeti programjával, az „Egy csipetnyi Erdély” névre keresztelt művészeti műhellyel. Svájcban és Németországban is nagy sikert aratott, hamarosan újabb turnéra indulnak.

“Erdélyiként, székelyként és Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő unokahúgaként nagyon fontosak számomra a gyökereim, a kultúrám, és a nemzeti összetartozásunk. Világot járt énekművészként mindig szem előtt tartottam a magyar zenei és irodalmi élet fontosságát, kultúránk ápolását, megismertetését, továbbörökítését a következő generációnak, és eljuttatni ezt a legtávolabbi otthonokba és a diaszpórába egyaránt, erősítve ezzel is a nemzeti öntudatot és a kulturális, nyelvi és lelki összetartozásunkat. Sokat járok haza, mindig is küldetésemnek éreztem, hogy megmutassam a hagyományainkat, a gasztronómiánkat, hogy valójában milyen az igazi Székelyföld amiben én felnőttem, milyen a székely emberek lelkülete, az egész életérzést. Ha ez sikerül, már megérte megszületni és élni” – mondta Benedekffy Katalin.

„Az »Egy csipetnyi Erdély« egy közösségkovácsoló művészeti műhely. Ez egy hiánypótló, interaktív családi foglalkozás, melynek létjogosultsága lehet nem csak itt Budapesten, de szerte az országban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt” – tette hozzá a zeneművész. A tervek szerint a programot Katalin tíz helyszínre viszi majd el, amelyből négy Magyarországon, hat pedig a határon túl valósul meg. A programhoz kapcsolódóan hamarosan CD és könyv is napvilágot lát majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek