2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Cementipari szakemberképzés a Miskolci Egyetemen

 A Magyar Cementipari Szövetség és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást írt alá május 6-án. Az építőipar fejlődésének felgyorsulása és az állandóan változó iparág eredményezte azt az együttműködést, amelynek keretében a szakmai és felsőfokú szakemberképzés összefogással segíti versenyképes és naprakész tudáshoz, tapasztalthoz az oktatási rendszerből kikerülő frissen végzett szakembereket.

A Magyar Cementipari Szövetség új stratégiai irányának részeként előtérbe helyezi a felsőfokú szakemberképzés támogatását, tavaly nyáron elsőként a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött együttműködő támogatást, idén tavasszal pedig a Miskolci Egyetemmel írtak alá hasonló megállapodást. A Szövetség már korábban is kapcsolatban állt az Egyetemmel, a megállapodás első lépéseként 2013 novemberében cementipari szakemberek tartottak egy hétig tartó, tömbösített kurzust a cement- és betonipar legfontosabb alapjairól, kérdéseiről és vívmányairól a Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet hallgatóinak. A kurzus folytatásaként idén februárban a CEMKUT Cementipari Kutató-fejlesztő Kft. laborjában ismerkedhettek a hallgatók a szakmához kötődő vizsgálatok gyakorlati oldalával. 

A Magyar Cementipari Szövetség partnerkapcsolatai nem csak a szakemberképzés támogatására terjednek ki, kibővített szakmai és érdekvédelmi tevékenységük a hazai építőanyag gyártók szélesebb körére is kiterjed, úgymint a cement, a transzportbeton, mész, kő és kavics, adalékszer, valamint betontermék. Az összefogások globális céljának középpontjába pedig a betonból készült építmények, szerkezetek, műtárgyak kerültek, melyek nem jöhetnének létre a Szövetség tagjainak munkája és hozzájárulása nélkül.

A Miskolci Egyetemmel kötött megállapodás elsősorban a felsőfokú szakember-, szakmérnök képzés, és a kutatás-fejlesztés támogatására, közös kezdeményezésként jött létre. „Az együttműködés célja, hogy a jövő munkaerői már az egyetemi tanulmányok során valóban használható tudást szerezzenek, megismerjék a beton különböző felhasználási irányait, legyen szó akár a belsőépítészetről, látszóbetonról, vagy olyan speciális kialakításról, mint a sugárzást is bíró beton.” – mondta az aláíráson Szarkándi János, a Magyar Cementipari Szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy „A hazai cementgyártás számára fontos a megbízható, szakértő tőke, mert a jövőben várhatóan olyan kihívások elé nézhet az ipar, mind gazdaságilag, mind a rohamos fejlődés miatt, ami elengedhetetlenné teszi a gyakorlott munkaerő biztosítását.”

 „Rendkívül fontos a felsőoktatás és az élő szakma kapcsolata. Az iparág folytonos változását naprakészen ismerő és gyakorló szakértők, kutatók tudásával kiegészülhet az egyetemi oktatás a hallgatók eddigi elméleti tudása a képzés során kézzel foghatóvá válik.” – erősítette meg Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek