2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
bua

Büszke vagyok anyura!

Karriertervezés frissdiplomásként, Y generációs szemmel vagy új munkahelyen, esetleg régóta egy helyben toporogva, nőként. Aki tudatosan tervezi karrierjét, és nem fél mindent beleadni, abban állandóan ott motoszkál a kérdés, hogyan lehet összeegyeztetni az anyaságot a karrierépítéssel. A nyár és az iskolaszünet beköszöntével a probléma eszkalálódik – jó hír, hogy van olyan szakma, ahol el lehet érni, hogy a gyermek elégedett és büszke legyen anyura!

Visszafordíthatatlanul megérkezett a nyár, ami amellett, hogy a várva várt napozásra csábít, felszínre hoz olyan kérdéseket, amelyekkel minden nő szembesül karrierje vagy annak tervezése során. Az iskolának vége, nagymamák kapacitása bőven túl az elvárhatón, az összes szóba jöhető tábor beütemezve, így a szokásosnál még égetőbb kérdéssé válik: ki, hogyan és mennyi időt tölt a gyerekekkel? A dolgozó anya fejében ilyenkor ezer kérdés merül fel, a heti logisztikai káosz mellett teljes a tanácstalanság: napi 8-10 óra munka mellett, hogy jut majd időm anyának lenni?

Kevés az a 24 óra, főleg, ha mások osztják be az egyharmadát. Elmosogatni a vacsorát, elkészíteni a reggelit, bepakolni az ebédet. Ki- és nem összemosni a fehér ruhákat és farmereket, bepakolni a fürdőnadrágot és a karúszót, viszont nem elfelejteni naptejet is venni. A postán reggel 9 előtt és délután 4 óra után óriási a sor, az ügyintézés ezekben az időpontokban lehetetlennek tűnik. Az ebédszünet – ha egyáltalán sikerül – utazgatással együtt nem elég mindenre.

„Ilyenkor nyáron úgy osztom be az időmet, hogy a telefonokat és a szervezési feladatokat el tudjam intézni itthonról, amíg a kislányaim legóznak, vagy éppen rajzolnak valamit. Együtt ebédelünk, aztán délután átmennek barátnőzni egy kicsit, és este újra együtt vagyunk.” – meséli Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója. „A családom nagyon fontos számomra, de a munkámat is elkötelezetten és szenvedéllyel végzem: nem ismerek lehetetlent, inspirálnak a kihívások és nem állok meg, amíg meg nem találom a legjobb megoldásokat. Imádom ezt csinálni, és nem is kell feladnom. Szerencsés vagyok, hiszen nálunk az egész szervezés kérdése.” – tette hozzá.

A kérdéskör persze nem csak nyáron aktuális. Sokan szeretnének önmaguknak és környezetüknek is megmutatni: képesek rá, hogy megteremtsék a kiegyensúlyozott viszonyt a sikeres karrier és család között. Pályakezdőként azonban sokszor a szervezeti hierarchia aljába csöppenve, a sok belefektetett munka ellenére kilátástalannak és nehézkesnek tűnik az előrelépés. Főleg, ha közbeszól a családtervezés és az azzal járó kétségek. Ilyenkor sokan felteszik maguknak a kérdéseket:

bua

  • Ha kiesek a munkából, mi lesz a céljaimmal?
  • Hogyan fogok a munkám mellett minőségi időt tölteni a gyermekemmel?
  • Előbb szeretnék gyermeket, minthogy itt előreléphetnék, melyiket áldozzam fel?

A Központi Statisztikai Hivatal kutatása[1] szerint a magyar nők háromnegyede úgy gondolja: óvodás koráig a gyermeknek az a legjobb, ha az anyukája közelében van. Ám a diplomás nők tartanak attól, hogy karrierjük és szakmai fejlődésük veszélybe kerül a hosszú távollét miatt.

„Alig vártam, hogy újra belevessem magam a munkába, a kollégáim is nagyon várták, hogy visszatérjek. Fiatalon kezdtem, de sok munkával gyorsan, rengeteget fejlődtem, éreztem, hogy közel az előléptetés a gyermekeim születése előtt. Mindemellett nem szerettem volna lemaradni az első szavakról, lépésekről, ott akartam lenni minden fontos pillanatban, úgy, hogy közben ne haladjon el mellettem a karrierem. Szerencsére ingatlanközvetítőként mindenki elégedettségére tudom úgy szervezni a napjaim, hogy sem a családom, sem az ügyfeleim, kollégáim ne szenvedjenek hiányt. Így össze tudom egyeztetni az anyaságot és a munkát és egyformán büszke lehetek a lányaimra és nemrég kapott vezetői kinevezésemre.”– számolt be élményeiről a veszprémi irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

 


[1] KSH: Kisgyermeket nevelő nők és a munakerőpiac (2015) http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/kisgyerm_nok_mpiac.pdf

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek