2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Béres Attila színházigazgató a Polgári Szalonban

– A Miskolci Gráciák a szokásos Polgári Szalon rendezvényével próbálja feleleveníteni a régi hagyományokat. Időről –időre találkoznak a Gráciák és meghívott barátaik, s olyan vendégeket hívunk beszélgetőpartnerül, akinek élete, munkássága, tevékenysége érdekli az egyesület tagjait,- mondta dr.Szitárcsik Anna, a Miskolci Gráciák egyesület titkára a tegnap esti rendezvény előtt, arra a kérdésemre, hogy miért esett a választás Béres Attilára.

A csevegést a színház igazgatójával Pelczné dr. Gáll Ildikó elnök vezette, s olyan profi módon kérdezett, hogy egy hivatásos riporter is megirigyelhette volna. Azt is hozzá kell tennünk, hogy jó alanya volt, mert Béres Attila – szokásával ellentétben – sokat mesélt a magánéletéről, ifjú koráról. A Gráciák megtudhatták, hogy a 46 éves marosvásárhelyi illetőségű neves színházi szakember, eredetileg kutató matematikus, de „jó sorsa” mára bizony messze vezette ettől a pályától, amit persze egyáltalán nem bánt meg.
Azt is kevesen tudtuk, hogy 1989-ben az RMDSZ, – ahogy a színházigazgató fogalmazott: – „Valahol a mi konyhánk környékén alakult meg.”  Édesapja filozófus, egyetemi tanár volt, de bőven kivette részét a romániai magyarság küzdelméből, s az országos politikából is abban az időben.
Érdekes történeteket mesélt pályájának alakulásáról, de főként persze a Miskolci Nemzeti Színházról, ahol, mint mondta, először érintette az meg a Chicago rendezése után, hogy Miskolcon olyan közönség van, aki nem egy előadásra jön, hanem a „SZÍNHÁZ-ba”.
A Gráciáknak olyan szerencséjük volt, hogy kis bepillantást nyerhettek már a következő évad terveibe is, de most még csak annyit árulhatunk el mindebből, – Béres Attila kérésére – hogy lesz operett, opera, dráma, vígjáték és musical a nagyszínpadon, mert ez az Ő filozófiája, hogy ennek az öt meghatározó műfajnak, minden évben jelen kell lennie egy Nemzeti Színházban. Persze lesz jó néhány elgondolkodtató, gondolatébresztő darab a Kamarában, lesz az „ínyenceknek” különlegesség a Játékszínben. Nagy és izgalmas tervei vannak a nyári színház felújítása után, e játszóhelyen is.

A kellemes estet kötetlen beszélgetés zárta, mindenkinek volt módja, hogy kérdést tegyen fel a szalon vendégének.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek