2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Befejeződött a záportározót kialakítása a Vasonca-patakon Rásonysápberencsnél

Befejeződött a záportározót kialakítása a Vasonca-patakon Rásonysápberencsnél

Záportározó kialakításával védekeznek a Vasonca–patak árvizei ellen. Rásonysápberencs település határában az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság befejezte annak a több, mint 900 000 m3 térfogatú tározónak a kialakítását, mely Rásonysápberencs, Léh, Kázsmárk, Halmaj településeket védi meg a Vasonca-patak árvizeitől. A védmű kialakításának költsége meghaladta a 230 millió Ft-ot.

A Vasonca-patak a Hernád folyó baloldali mellékvízfolyása. A patak vízgyűjtője a Cserehát–hegység keleti részének egyik észak-déli keskeny völgye. A völgy hossza 26 km, átlagos szélessége 3,5 km. A legnagyobb szélességű a vízgyűjtő annak északi negyedében, Alsógagy környékén – a három ág összefolyásánál – mintegy 6,5 km.  
A Vasonca-patak vizeit a Gagyapáti déli részén csatlakozó mellékágak döntően meghatározzák. A Gagyapáti és a Csenyétei patakok Alsógagy déli határa alatt csatlakoznak a Vasonca-patakhoz.  

Az elmúlt években (1999, 2002, 2005, 2010) lezúduló nyári záporokból jelentős árvizek alakultak ki, melyek a mederben és a műtárgyakban egyaránt súlyos károkat okoztak, valamint a patak menti települések (Rásonysápberencs, Léh, Kázsmárk, Halmaj) belterületi szakaszain óriási elöntésekkel jártak.

Nem kizárható, hogy az elkövetkező években kialakuló záporok, felhőszakadások esetén a Vasonca-patakon továbbra is jelentős árhullámok keletkeznek, melyek továbbra is súlyos, kiszámíthatatlan nagyságú károkat okoznak  a települések ingatlanjaiban és infrastruktúrájában, a mezőgazdasági területeken és akár akár emberéletekben is.  Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság az újabb árvízi károk megelőzése érdekében alakította ki a tározót.

A beruházás során a Vasonca-patak 12+493 szelvényében kialakított 962 310 m3 térfogatú záportározó (Rásonysápberencsi záportározó) Rásonysápberencs, Léh, Kázsmárk, Halmaj településeket mentesíti a Vasonca-patak árvizeitől.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek