2022. 01. 19. szerda

Sára, Márió
1 EUR 357 HUF
1 GBP 427 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Barabási Albert-László: „Én csak élő művésztől veszek képet”

Barabási Albert-László: „Én csak élő művésztől veszek képet”

 

2020 októberében a saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy a tudományos gondolkodás bizony művészi vonásokat is mutathat, amennyiben ellátogattunk a BarabásiLab és a Ludwig Múzeum Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című közös kiállítására.

 

 

A novemberben bevezetett korlátozások miatt rövid életűnek bizonyult a tárlat hazánkban, ezért a Roadster úgy döntött, hogy júniusi lapszámában Barabási Albert-László szemüvegén keresztül ismerteti a kiállítást azok előtt, akik esetleg lemaradtak róla. Akik Németországba készülnek idén nyáron, azoknak mindenképp érdemes lesz felkeresniük Európa egyik legfontosabb kortárs kiállítóterét, a ZKM-et, ugyanis egészen nyár végéig a német városban állomásozik az esztétika és a tudomány találkozásából született kiállítás.
2020. októberéig aligha gondoltuk volna, hogy a tudomány képes a művészet nyelvén szólni hozzánk. Aztán jött a Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás, amely hálózatvizualizációk, háromdimenziós adatszobrok és VR adatmegjelenítések segítségével mutatta be Barabási Albert-László, fizikus és hálózatkutató és kollégái 25 évre visszatekintő tudományos munkáját. A pandémia azonban erőteljesen beszűkítette az érdeklődők lehetőségeit, mivel a kiállítás hónapokon keresztül nem fogadhatott látogatókat a korlátozások miatt. Azoknak akik lemaradtak volna a tárlatról, jó hírrel szolgál a Roadster frissen megjelent 2021-es nyári száma: a kiállítás újra megtekinthető a karlsruhei ZKM-ben egészen nyár végéig.
A tárlat már csak abból a szempontból is úttörőnek számít, hogy egy egészen új oldaláról mutatja Barabási Albert-Lászlót és kutatócsoportját, akik szemmel láthatóan vizuális gondolkodók: már 1995 óta nagyon tudatosan fejlesztik a hálózatok vizuális szókészletét, olyannyira, hogy van olyan adatvizualizációs videójuk is, amellyel két díjat nyertek a Webby Awardswon, az egyik legnagyobb presztízsű internetes fórumon. Ennek a bizonyos videónak az elkészítése kétezer munkaórát vett igénybe egy szuperszámítógépen – olvasható a Roadster 2021-es júniusi számában.
Barabási Albert-László művészet iránti szeretete gyermekei nevelésében is tetten érhető, amire tökéletesen rávilágít a Roadsternek adott válasza, amikor megkérdezték tőle, hogy mit választana, ha találomra bármelyik alkotást a dolgozószobája falára tehetné.
„Mi is mindig ezt a játékot játsszuk a gyerekekkel, ha múzeumba megyünk. Ha végeztünk, sokszor megkérdezem őket, melyik képet hoznák haza magukkal? Azért kérdezem ezt, hogy kezdjenek kicsit másképp gondolkozni a művészetről. Én is sok mindent látnék szívesen a falamon”- nyilatkozta a lapnak.
Az elmondottakat bizonyítja, hogy Barabási maga is műgyűjtő, a Roadsternek adott interjújában ugyanakkor kiemelte, hogy az a művészet mozgatja meg, amely ugyanazt a világot vizsgálja, amely őt körülveszi.
„Én csak élő művésztől veszek képet, mert ez egy gesztus a közösség felé. Munkácsy-festmény nem lóg a falamon, és nem azért, mert nem értékelem, hanem azért, mert annak a megvásárlása nem okozna számomra semmiféle örömet. Ha egy kortárs művész képe felkerül egy falra, az a művésznek és a közösségnek is jó hír. Rengeteg kortárs művészt kedvelek. Nagyon imádom Tomás Saraceno munkáit, van is egy alkotásom, amit tőle kaptam ajándékba. A japán művésznőnek, Csiharu Siotának is sok izgalmas alkotása van, előbb-utóbb szerezni fogok tőle is valamit. Magyarországon is sok figyelemre méltó művész dolgozik, Molnár Vera munkáit például figyelem egy ideje. Ha valaki érdekel, annak általában a művét szeretném a falamon látni”- nyilatkozta a Roadster magazinnak.

A teljes interjú a Roadster frissen megjelent, 2021 nyári számában érhető el, melyben Barabási Albert-László többek között a kiállítás hátteréről beszél, de azt is megtudhatjuk, mikor került legelőször kapcsolatba a vizualitással.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Milyen képet tegyünk a falra?
Igazából nincsen semmilyen konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy milyen képekkel dobjuk fel az otthonunkat, de mi összeszedtünk pár tanácsot, ötletet…

További cikkek

Oltási akció
Az omikron vírusvariáns már Magyarországon is erőteljesen terjed, várhatóan tovább emelkedik a fertőzöttek száma. Ez a vírusvariáns rendkívül fertőzők…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum