2021. 10. 17. vasárnap

Hedvig
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Balog Zoltán: Bükkszentkereszt jó példája a vidék népességmegtartó erejének

Balog Zoltán: Bükkszentkereszt jó példája a vidék népességmegtartó erejének

(MTI) – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkszentkereszt jó példája a vidék népességmegtartó erejének, a településen nő a gyerekek száma, így óvodára, iskolára van szükség – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a felújított, bővített szlovák nemzetiségű óvoda átadásán, pénteken.
Balog Zoltán úgy fogalmazott: akkor lesz sikeres Magyarország, ha a keleti és a nyugati országrész, illetve a “központ és a periféria” között nem lesznek olyan fejlődésbeli különbségek, mint napjainkban. Bükkszentkereszt kivétel ebből a szempontból, itt megmaradnak a fiatalok. A község vezetői ugyanis felismerik a lehetőségeket, megtalálják a fejlesztési forrásokat – mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, az óvoda átadása nemcsak Bükkszentkereszt, hanem a vidék ünnepe. A magyar vidék népességmegtartó képessége ugyanis azt jelenti, “legyen gyermek és minél több”, emellett családok, bölcsődék, óvodák, valamint olyan települések, amelyek sajátjuknak érzik mindezt – fejtette ki.

Az illegális bevándorlásra utalva arról beszélt: azok, akik Szíriában, Egyiptomban, Afganisztánban okostelefonokon látják, milyen jól lehet élni Európában, elindulnak, “és a mi gyerekeink is látják, milyen jól lehet élni például Németországban, Angliában, és ők is elindulnak”. Az pedig, hogy visszajönnek-e, azon is múlik, milyen volt az óvoda, az iskola és milyenek a családok – magyarázta a politikus.

Jámbor Flórián (független), Bükkszentkereszt polgármestere elmondta: 95 millió forint uniós és állami forrásból készült el az óvoda, amelybe 35 gyermek jár. Az önkormányzatnak csak 5 százaléknyi saját erőt kellett hozzátenni a beruházáshoz.

Beszámolt arról, hogy a felújítás mellett kialakítottak egy második csoportszobát is. Emellett kicserélték a tetőt, szigetelték a falakat, a nyílászárókat kicserélték, átalakult az épület belső szerkezete, új burkolatot raktak le, illetve korszerűsítették a víz- és villanyvezetékeket.

Megjegyezte: biomasszával, faaprítékkal fűtik az épületeket. Ezt maguk állítják elő, így a fűtés összege csak töredéke a korábbinak.

Fotó:
 Átadták a felújított Bükkszentkereszti Szlovák Nemzetiségű Óvodát – © MTI Fotó: Vajda János

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások azt a sofőrt, aki egy zebrán kis híján elgázolt egy g…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum