2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az SZTE a legnépszerűbb vidéken – a gólyák száma is nőtt

Az SZTE a legnépszerűbb vidéken – a gólyák száma is nőtt

Első körben 6140 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2015 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen, így az SZTE továbbra is a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény – derül ki a Felvi.hu felvételi statisztikáiból. Az eredmény nem meglepő, hiszen a szegedi universitas már a tavaszi jelentkezések alapján összeállított egyetemi rangsorban is a második helyet foglalta el.
A gólyák száma annak ellenére is minimálisan nőtt a múlt évhez képest a Szegedi Tudományegyetem, hogy a hazai felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma országosan csökkent. 2015-ben 6140 elsős – a tavalyinál 39-cel több – kezdheti meg tanulmányait. 2014-hez képest nőtt, 5048-ról 5105-re az állami ösztöndíjasok száma, míg önköltséges képzésre 1035 hallgató vállalkozik a tavalyi 1053-hoz képest.

„A jelentkezők és a felvettek száma alapján is az ország második és egyben a vidék legnépszerűbb felsőoktatási intézménye az SZTE” – fejezte ki örömét Prof. Dr. Szabó Gábor. Az SZTE rektora elmondta: idén 14967 fiatal jelentkezett a szegedi egyetemre. Közülük 8056 fiatal elsőszámú továbbtanulási helyként Szegedet jelölte meg. – A hallgatói létszám nálunk nem, minden más egyetemen csökkent. Reméljük, hogy ez nem véletlen, hanem egy tendencia, aminek okán optimistán nézhetünk a jövőbe.  

„Az osztatlan tanár szak iránt nőtt az érdeklődés” – irányította a figyelmet az egyik népszerű szakra Prof. Dr. Karsai Krisztina. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint a szegedi orvosképzés színvonalasságát jelzi, hogy a bejutási küszöb a vidéki képzőhelyek közül idén itt a legmagasabb: 413 pont – szemben a debreceni 409-es, vagy a pécsi 403-as határral. A slágerszakok – a három informatika alapszak és az általános orvos – említése mellett aláhúzta: „Fontos tény, hogy Szegeden is indul duális képzés: a 63 gépészmérnök szakos hallgató közül várhatóan minden tizedik nyer felvételt erre a képzési formára, mivel a hallgató csak akkor kezdheti meg tanulmányait, ha az általa választott vállalati partner is felveszi.

„Pótfelvételi lehetőséget az SZTE szinte valamennyi szakán kínál. A pótfelvételi eljárás során több mint 200 szakjára további 500-600 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem – hangsúlyozta Prof. Dr. Karsai Krisztina. A pótfelvételi helyeket július 26-án teszik közzé, augusztus 10-ig lehet jelentkezni. A rektorhelyettes hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem felvételi átlagpontszáma az alapképzésben 370.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek