2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Átadták az év Jószolgálat-Díjat

ÁTADTÁK A 2018-as JÓSZOLGÁLAT-DÍJAKAT
A hivatásos-és önkéntes szociális munkások, szervezetek legnagyobb szakmai elismerését

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében teltházas díjátadó ünnepség keretében adta át a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a rangos elismerést, a szociális ágazatban dolgozó személyek és innovatív szervezetek, valamint az önkéntes segítők és közösségek részére. Az eseményt, amelyen a 7 nagy magyarországi segélyszervezet képviselői közreműködésével adták át a díjakat, jótékonysági koncert és gyermekzenekari produkciók színesítették.

Az ünnepélyes gálaestet Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke nyitotta meg köszöntőjével. Beszédében hangsúlyozta a díj alapításának családi hátterét, miszerint édesanyja Zichy Mária Terézia grófnő erkölcsi örökségét folytatja a Jószolgálat-díj évenkénti odaítélésével. Láthatóvá szeretnék tenni azokat a példaértékű tevékenységeket, melyek a leginkább érdemesek a társadalom figyelmére és mindannyiunk számára jó példákkal szolgálnak. Háláját fejezte ki a széleskörű összefogásért a díj támogatóinak, és köszöntötte a megjelent díjazottakat, akik országszerte segítik rászoruló embertársainkat, erőt és fáradtságot nem kímélve egyénileg, szervezeti szinten vagy elszánt, önálló civil közösségeket alkotva.

A díjátadó moderátorai a Jószolgálat-díj 2017/18-as évadának nagykövete Lackfi János, és a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja, Tóth Simon Ferenc voltak, akik méltatták a díjazottak hiánypótló munkásságát. A József Attila-díjas költő, író személyes elköteleződésének érzi, hogy minél több olyan ember legyen a társadalmunkban, aki „jó szolgájává” válik a rászorulóknak és nélkülözőknek. Fel kell ismernünk mindazokat, akik sokszor erejükön felül és lemondások árán mások szolgálatába állva végzik munkájukat.

Rendkívül nagyszámú, közel 700 jelölés közül választotta ki a szakmai zsűri az életműdíj idei birtokosát, valamint a hivatásszerűen végzett szociális munka 3-3 egyéni és szervezeti díjazottját. Május hónapban az önkéntesen végzett szociális munka kategóriákban a közönség dönthette el, hogy ki kapja az év önkéntesének járó elismeréseket. A rendkívül erős mezőny láttán a Jószolgálat-díj zsűrije szakmai különdíjat is odaítélt a közönségszavazás jelöltjeinek.

A 2018-as díjazottak az előző évhez hasonlóan rendkívül sokoldalú segítő tevékenységet folytatnak. Van közöttük diakónus, szociális munkás, egyetemi diák és kerékpárosokból verbuválódott, sokak által már jól ismert civil szervezet is. A társadalmi felterjesztéseknek köszönhetően az ország számos pontjáról kerültek ki díjazottak, a főváros mellett Veszprémből, Kaposvárról, Kazincbarcikáról, Vámosújfaluról és Debrecenből is részesültek elismerésben az egyéni és szervezeti kategóriák díjazottjai.

A díjátadó jótékonysági műsorszámát Molnár Ferenc ’Caramel’ a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának gyerekzenekarával karöltve nyújtott felejthetetlen élményt a vendégeknek.

A díjakat a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója Báró Twickel György és a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át a színpadon a díjazottaknak. A Jószolgálat-díj egyedi díjtárgya és okleve mellett pénzjutalomban is részesültek a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásában. Az életműdíjjal 1.000.000 forintos, a szervezeti kategóriák díjaival 2.000.000 forintos, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként 500.000 forintos anyagi elismerés is jár. A szakmai zsűri különdíja az önkéntes egyéni kategóriában 250.000 forint, önkéntes közösség kategóriában 500.000 forint anyagi elismeréssel jár.

A hivatásszerűen végzett szociális munka kategória egyéni díjazottjai Molnár-Gál Béla, Németh Márta és Biró Dániel mind-mind olyan szociális dolgozók, akik sok éves múlttal és szakértelemmel segítik pártfogoltjaikat, a hátrányos helyzetű roma családokat, a fogyatékkal élőket és a kapcsolati erőszak áldozatait.

A hivatásszerűen végzett szociális munka szervezeti kategóriájának díjazottjai rendkívül sokféle területen állnak helyt nap mint nap. A Nem Adom Fel Alapítvány megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat 2005 óta rendületlenül. A XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO) 1991 óta biztosítja a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok, és felnőttek nappali ellátását. A kategória harmadik díjazottja, az Oltalom Karitatív Egyesület tagjai a társadalmi perifériára jutott emberek anyagi, természetbeni és lelki támogatását végzik közel három évtizede.

Életműdíjjal ismerték el Kisné Lovasi Máriát, akinek a 40 évnyi szociális munkája alatt többek között a veszprémi szociális ellátórendszer létrehozását és működtetését köszönhetjük.

Az év önkéntese Nádudvari Péter, aki erőn felüli teljesítménnyel fut maratoni távokat a daganatos gyermekek megsegítéséért. Az év önkéntes közössége a Budapest Bike Maffia csapata, akik a Heti Betevő Egyesülettel, a másik jelölthöz hasonló misszióban segítik az éhező rászorulókat. Rendkívül példamutató kezdeményezésként közös projekt megvalósításába fognak a díjjal járó pénzjutalmak felhasználásával.

A szakmai zsűri különdíját a Heti Betevő Egyesület mellett Fábián Sára kapta, aki nagyon fiatalon, egyetemi tanulmányai mellett alapította meg a kórházban fekvő gyermekek taníttatása érdekében indított Amigos a gyerekekért alapítványt.

A rendezvény zárása előtt Tóth Simon Ferenc megköszönte a szakmai szervezetek munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Johannita Segítőszolgálat és Magyar Vöröskereszt képviselőinek. Valamint az idei év főtámogató médiapartne az Index.hu munkatársainak, és a Képmás magazin, a Mediaworks Hungary Zrt., az Infinety Group és a Családháló.hu együttműködését a díj népszerűsítésében. 
A díjátadót követően a Jószolgálat-díj kiemelt médiapartnere, az Index.hu főoldalán kerülnek bemutatásra a díjazottak a nyár folyamán hetente megjelenő nagyportrék formájában.

A 2017/2018-as évad díjazottjai:

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:
•    Németh Márta
•    Biró Dániel
•    Molnár-Gál Béla
Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:
•    Nem Adom Fel Alapítvány
•    Oltalom Karitatív Egyesület
•    XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO)

Életműdíj:
•    Kisné Lovasi Mária
Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:
•    Nádudvari Péter
Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:
•    Budapest Bike Maffia
Szakmai zsűri különdíja:
•    Fábián Sára
•    Heti Betevő Egyesület

További részletekért látogasson el a Jószolgálat-díj weboldalára, vagy kövesse munkánkat folyamatosan megújuló híreinkkel a közösségi oldalon: www.joszolgalatdij.hu;
facebook.com/joszolgalatdij

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nincs még egy olyan megyeszékhely az országban, ahol ennyi nagy múltú felnőttképzéssel foglalkozó cég működne, mint Miskolcon – hangzott el a Miskolci…
Így tehetünk a jobb közérzetért és a jobb jegyekért Elkezdődött az iskola, ami a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt kihívás. Ilyenkor kicsit jobba…

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum