2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Akik mind győztesek lettek

Több száz, elsősorban a megye kistelepülésein élő, 8-10 év közötti roma gyermeket mozgatott meg a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által szervezett tehetségkutató vetélkedő. A döntő 30 nyertese 5 napos, élményekkel, programokkal teli táborozáson vehet részt Füzérradványban.

Te is lehetsz győztes! címmel hirdette meg roma tehetségkutató versenyét a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az Égigérő mesefa – A Borsod megyei kistelepülési könyvtárakban tervezett biblioterápiás projektek megvalósítása című program keretében. Az Abaúj-hegyközi, az Edelényi, az Encsi, a Miskolci, az Ózdi és Szikszói kistérségben élő 8-10 éves gyermekek ének, hangszeres zene és tánc kategóriában mutathatták meg magukat. A lényeg azonban nem is az eredmény vagy a konkrét nyeremény volt, hanem hogy új közegben új emberekkel, új élményekkel és lehetőségekkel találkozhattak.
A június 12-ei döntő zsűrijének elnöke Regős Zsolt nívódíjas karnagy volt, tagjai: Oláh Gergő énekes, Barsi Csaba néptáncpedagógus, zenész, Bokrosné Stramszky Piroska, a könyvtár igazgatóhelyettese és Barna Attila, a megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Elmondható, hogy mindenkihez volt egy jó szavuk, méghozzá őszintén és megérdemelten. Hiszen a döntőbe jutott 29 produkciónak az előadói minimum bátrak voltak – de többségükben igen ügyesek is.
Oláh Gergő a táborozást nyert legjobbaknak ajánlotta, hogy ne elégedjenek meg csak az iskolai órák keretében tanultakkal, ha tehetik, ragadjanak meg minden alkalmat, vállaljanak pluszmunkát tehetségük megerősítése, kibontakoztatása érdekében. A könyvtár elsődleges célja azonban már így is teljesült, hiszen elsősorban a bátorságot szerették volna erősíteni a kicsikben: merjenek nyitni újdonságok felé is.
Sok produkció esetében ahhoz, hogy egyáltalán kiállhassanak, nagyon komoly összefogásra volt szükség a szülők és a pedagógusok részéről – például, hogy legyen megfelelő ruha legalább kölcsönben… Ezen a versenyen biztosan mindenki nyert tehát, és ez nemcsak a minden résztvevőnek járó apró jutalmat jelenti.
A táborozókat pedig többek között Vígh Balázs író, a Kiss Kata Zenekar, kirándulások, libegőzés, múzeumpedagógiai és biblioterápiás foglalkozás, sok-sok kézműveskedés várja július 24–28. között. Tehát másféle mintákat láthatnak, újfajta motivációkat szerezhetnek ahhoz, hogy ők is felismerjék: van más út!
Ők mennek táborozni:
           Név                                                   település                                             kategória
1.    Ugri-bugri csoport                                    Sajóhídvég                                              tánc
2.    Glonczi Bianka                                 Aszaló                                                          zene
3.    Mátyás Király Katolikus Általános Iskola Cigánytánc csoportja    Hernádkak                   tánc
4.    Radics Titanilla Jázmin              Domaháza                                                             ének
5.    Vizsolyi Általános Iskola csoportja    Vizsoly                                                            tánc
6.    Horváth Kiara és Siroki Márió    Szendrőlád                                                             ének
7.    Lakatos Kálmán, Horváth Jenő, Budai Gergő    Kázsmárk                                            ének
8.    Rácz Letícia    Szendrőlád                                                                                   zene

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek