2021. 09. 21. kedd

Máté, Mirella
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF

Advent és Monet Bécsben

Bécs az advent idején édes illatos, fényes, elragadó. Az emberek nem tülekednek, csak jókedvűen esznek, isznak, beszélgetnek, szórakoznak, sétálnak a gyönyörűen feldíszített császárvárosban.

Advent második vasárnapja van, s úgy döntöttünk, megnézzük, hogyan készítik fel lelküket a bécsiek a karácsonyra. Négy nagy karácsonyi vásárt bolyongtunk, “kóstoltunk” végig, s ha őszinte akarok lenni, akkor a Schönbrunn Kastélynál lévő, igazán autentikus termékeket, díszeket kínáló tetszett a legjobban. Azért természetesen a kastély termeit is végigjártuk, s a hideg tél ellenére is gyönyörűséges parkot is bebarangoltuk. 

Persze leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen az a Monet kiállítás az Albertinában ahol 100 festmény várja a látogatókat, a meglehetősen szép kort megérő mestertől.

Bécsben  száz Monet-festményt láttunk az Albertinában


Talán tizenöt éve is van már, hogy metsző hidegben beálljunk a sorba Budapesten a Hősök terén, hogy lássuk száz év után először Magyarországon azt a huszonöt darab festményt Claude Monet-tól, amit a Szépművészetiben kiállítottak.
A bécsi múzeum a világ minden tájáról: Budapest, Párizs, Moszkva, Boston, Tokió, London – múzeumoktól, magángyűjteményekből – szedte össze a száz művet.
A szépen berendezett kiállítást, pontosabban ezt a száz festményt, és Monet hatását egy szóval tudnám jellemezni: lélegzetelállítóan szép.
A száz képet végigkísérő magyarázatok remekek. Bemutatják a mester életrajzát,- amelyet meglehetősen sok tragédia övezett, s ezt nem tükrözik a festményei –  sokat írnak a technikáról, a korról, az akkori kritikákról, az impresszionizmus  fényeiről is. A tájékoztatás rendkívül érdekes, s informatív.
A kiállítás 2019. január 6-ig látogatható Bécsben, az Albertinában, reggel 9-től este 6-ig.  A belépő 14 euró, és ez a múzeum összes aktuális és állandó kiállítására érvényes. Szabad fotózni is a kiállítótermekben.
Az Albertina más kiállítótermeiben híres, – Munch, Chagall, Picasso – impresszionista festményekkel is kedveskednek a látogatóknak. Csak azt mondhatom, aki arra jár, ki ne hagyja, ezt a fantasztikus élményt.

Kép és szöveg: OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum