2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A tisztességes újságírói munkát is díjazták a DUE Sajtófesztiválon

A tisztességes újságírói munkát is díjazták a DUE Sajtófesztiválon

Átadták a “Tények nyomában” – Telenor Etikus Diákújságíró Különdíjakat

Három diák kapta meg az idén először meghirdetett Telenor Etikus Diákújságíró Díjat a 20. DUE Médiahálózat Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján. Az eseményen több mint 2000 diákújságíró vett részt, akiket színes szakmai és szórakoztató programok, sztárok és koncertek vártak május 10-én a Millenáris épületében.

 

A vállalat és a DUE különdíjat is alapított Tények nyomában – Telenor Etikus Diákújságíró Különdíj néven, melyre diákújságírók, diákriporterek pályázhattak írással, műsorral, hang- vagy video-anyaggal. Olyan pályamunkákat vártak, amelyek egy-egy példán keresztül bemutatják, milyen változást tud elérni a világban feltáró újságírói munka. A három díjazott a Sajtófesztiválon Kutas Istvántól, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatójától vette át a díjjal járó ajándékcsomagot, egy Telenor OneTouch S okostelefont.

„Felelősen működő vállalatként hagyományosan nagy szerepet kap mindennapi munkánkban a tisztesség, átláthatóság, felelősség. Azt is látjuk azonban, hogy ezek az értékek nem kapnak elég figyelmet, sőt, a „szemesnek áll a világ” hozzáállás jellemző az üzletben és a közéletben egyaránt. Szeretnénk minél több embernek megmutatni: becsületesnek és tisztességesnek lenni menő dolog. A jövő újságírói, a diákok rengeteget tehetnek ennek érdekében, hiszen ők mutatják majd be a világ történéseit a tömegeknek, és szavaiknak, írásaiknak óriási hatása lesz. Ezért kezdeményeztük, hogy legyen egy Telenor Etikus Diákújságíró Díj is az idei Sajtófesztiválon. Bár nem érkezett olyan pályamű, amely minden szempontból megfelelt a kiírásnak, nagyon értékes munkákat adtak be a diákok, öröm volt olvasni őket”– mondta el a rendezvényen Kutas István.

A díjazottak:

 

·         Varga Judit rendkívül részletesen és alaposan mutatott be egy különösen komoly témát, a családon belüli erőszakot. Megvizsgálta a kérdés jogi hátterét, a nemzetközi példákat, szakértőket szólaltatott meg, civil és vállalati kezdeményezéseket ismertetett.

·         Kovács Miklós: Tilalmas régen és ma: a paradicsom kapujában és a pokol tornácán című pályaműve szép példa arra, hogy egy helytörténeti munkában is lehet alkalmazni a körültekintő és minden részletre ügyelő újságírói hozzáállást.

·         Csábi Máté videó riportja a hallgatói szerződés kérdését járta körül. Nagyon lelkiismeretesen feltérképezett minden olyan csoportot, amely érdekelt lehet a kérdésben. Utánajárt, és elfogulatlanul bemutatta az egymástól különböző véleményeket.

A Telenor és a DUE tavaly ősztől indította el közös kezdeményezését a felelős és tisztességes újságírói működés bemutatása és népszerűsítése érdekében. Cikksorozatban járták körül a DUE Tallózó című magazinjában a jövő újságírói számára nélkülözhetetlen szakmai értékeket, mint az objektív és elfogulatlan újságírás vagy a sajtószabadság. Novemberben a Telenor igazi „felnőtt” sajtótájékoztatót szervezett a diákok számára a törökbálinti Telenor Házban, ahol a Transparency International szakértője és Uj Péter, az Index volt főszerkesztője részvételével a tisztességes újságírásról beszélgettek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek