2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Miskolci Egyetem az innovációs házépítő világverseny élmezőnyében

A Miskolci Egyetem az innovációs házépítő világverseny élmezőnyében

A  Miskolci Egyetem csapata 4 díjat nyert a Solar Decathlon Europe elnevezésű rangos, nemzetközi egyetemi hallgatók innovációs házépítő-versenyén.
A Solar Decathlon innovációs verseny célja, hogy a zöldtechnológiák népszerűsítése és innovatív fejlesztések mellett szorosabb kapcsolatot hozzon létre az egyetemek és a piaci szereplők között. A versenyzők feladata a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő, kizárólag napenergiát felhasználó, energiahatékony, környezettudatos és könnyűszerkezetes lakóépület megtervezése, felépítése.

A versenysorozatnak Magyarország először lehetett házigazdája. A 17. alkalommal megrendezett nemzetközi házépítő verseny helyszíne Szentendre városa volt, ahol az előzsűrizést követően 10 csapat közel 400 versenyzője vett részt a megmérettetésen, akik három földrész nyolc országának összesen huszonhét felsőoktatási intézményét képviselték. Két magyar érdekeltségű formáció is lehetőséget kapott, hogy a verseny 14 napja során felépítse innovatív, a környezettudatosság szempontjait teljes mértékben figyelembe vevő mintaház-koncepcióját: a Miskolci Egyetem vezetésével induló „SOMEshine” csapatot partneregyetemek hallgatói és oktatói erősítették, akik a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai  Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkeztek.

A Miskolci Egyetem Hungarian Nest+ elnevezésű projektjének keretében környezettudatos szempontok alapján kreatív és innovatív technológiai újítások alkalmazásával alakítottak át egy idejétmúlt, korszerűtlen „Kádár kockaházat”, hogy a felújított építmény immár megoldást kínáljon a fenntartható, energiatudatos és ökológiai lábnyom nélküli lakóingatlan létrehozására. A felgyorsult világunkhoz alkalmazkodva a ház beszéd alapú felismeréssel reagál az aktuális  érzelmeinkre, így alakítva tulajdonságait. Mindamellett, hogy az építmény hármas rétegfelépítésű aktívtetővel rendelkezik, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát. A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okos eszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetőek.

A Hungarian Nest+ projekt nemzetközi sikerrel zárult, hiszen az építészeti kategória 2., és az energiahatékonysági kategória 3. helyezését is megszerezte, illetve elnyerte az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) és a közösségépítési különdíjat is.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja hangsúlyozta: „A Miskolci Egyetem a hazai műszaki felsőoktatási térben elismert oktatóintézmény, amely most ismét egy nemzetközi versenyben ért el sikereket. Az Egyetem célja, hogy kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét tovább erősítve a régiós felsőoktatási térben is egyre jelentősebb szerepet játszhasson .”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…