2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

A Magyar Tudomány Ünnepe

„Emberközpontú Tudomány”
Magyar Tudomány Ünnepe
2017. november 7.

A 2003. évi XCIII. törvény november 3-át a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította, annak emlékére, hogy a pozsonyi országgyűlésen gróf Széchenyi István 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel a 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság megalapítására. A kormány ezzel kívánta elősegíteni a közgondolkodásban a tudós-központú értékrend kialakítását és elismerni a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet. Minden évben november 3 és 30-a között a magyar társadalom megemlékezik az alapítókról, a tudományról, annak volt és jelen művelőiről.
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége döntést hozott arról, hogy ebben az évben a Tudomány Ünnepének kiemelt témája és címe: „Emberközpontú tudomány”.
A rendezvénysorozat kitüntetett célja, hogy rámutasson a tudomány rendkívül gyors fejlődésére, valamint a tudomány és a társadalom együttműködésének szükségességére egy közös célért, az életminőség kedvező irányú befolyásolásáért.
Az MTA Miskolci Területi Bizottsága november 7-én tartotta ünnepi ülését, amelyen Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntötte a résztvevő vendégeket.

Az idei ünnepségen két  előadás hangzott el az élőtudomány területéről. Marschall Marianna PhD. főiskolai tanár,  aki Kitüntető Tudományos Díj-ban részesült  „Újraéledő növények”. Adaptív stratégiák a vízhiány kivédésére, a kiszáradás tűrés fiziológiai mechanizmusai a növényvilágban” címmel, valamint Németh Gábor osztályvezető főorvos  díjazott ifjú kutató „Műszeres vizsgálatok a szem elülső szegmentumán”címmel tartotta meg előadását.

Ezen alkalommal kerültek átadásra a MAB díjai : “MAB Emlékérem”, “Kitüntető Tudományos Díj”, és az ifjú kutatók számára alapított “Tudományos Díj”. A fiatal kutatók elismeréséhez  nagymértékben hozzájárultak a régió nagyvállalatai és a két felsőoktatási intézmény.
Kiemelkedő, az MTA-MAB érdekében hosszú időn át kifejtett munkássága és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként MAB – Emlékérmet vehetett  át Berkő Péter, Professor Emeritus (ME).
Tudományos eredményeik és a MAB keretében végzett munkájuk elismeréseként Kitüntető Tudományos Díjban részesültek: Tisza Miklós egyetemi tanár, Miskolci Egyetem,  Marschall Marianna PhD, főiskolai tanár, Eszterházy Károly Egyetem,  Gebei Sándor egyetemi tanár, Eszterházy Károly Egyetem.

Eddigi kiemelkedő kutatómunkájuk elismeréseként 15 fiatal kutató részesült Tudományos Díjban.
MAB-Aluinvent Tudományos Díj:          Kolencsikné Tóth Andrea
MAB-ME Tudományos Díj:              Fekete Sándor
MAB-ME Tudományos Díj:          Bereczki Zoltán
MAB-EKE Tudományos Díj:         Szűcs Péter
MAB-EKE Tudományos Díj:        Racsko Réka
MAB-EKE Tudományos Díj:        Zombola Péter
MAB-Fleischmann Rudolf
Tudományos Díj:          Kaprinyák Tünde
MAB-Mérei Ferenc
Tudományos Díj:          Héjja-Nagy Katalin
MAB-Szentpáli István
Tudományos Díj:          Szendi Dóra
MAB-TAKATA Tudományos Díj:          Kelemen László Attila
MAB-FUX Tudományos Díj:          Mikó Tamás
MAB-DIPA Tudományos Díj:          Juhász Ágnes
MAB – MOK Tudományos Díj:        Németh Gábor      
MAB- Kiss Cégcsoport
Tudományos Díj:          Szőri Milán
MAB-Magyar Tudományosság
Külföldön Tudományos Díj:          Kerényi Éva

Mindannyian a PhD tudományos fokozat birtokosai.

A Miskolci megnyitó mellett a MAB-hoz tartozó két megyében Nógrád és Heves megyében is tartanak nyitó ünnepséget. Ezt követően november hónapban szinte minden nap érdekes programokkal várjuk a tudomány iránt érdeklődőket  a régió egész területén.  Az érdeklődők a MAB honlapján tájékozódhatnak a rendezvényekről.

A Magyar Tudomány Ünnepe támogatói:

Miskolci Egyetem

Eszterházy Károly Egyetem

MTA Magyar Tudományosság Külföldön

FUX Zrt.

DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei
Kereskedelmi és Iparkamara

MOK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei
Területi Szervezete

Kiss Cégcsoport

ÉMÁSZ

TAKATA

Aluinvent Zrt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…