2023. 12. 11. hétfő

Árpád, Árpádina
1 EUR 382 HUF
1 GBP 446 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A legkisebbeket várja a Miskolci Balett új bemutatója – János vitéz kalandjaiból született mesebalet

A legkisebbeket várja a Miskolci Balett új bemutatója – János vitéz kalandjaiból született mesebalet

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz elevenedik meg a Miskolci Nemzeti Színházban. A kalandokkal és szerelemmel teli történet ezúttal mesebalett formájában kerül a gyerekek elé a Miskolci Balett előadásában. Huszárokkal, óriásokkal, tündérekkel, boszorkányokkal és számos más mesehőssel találkozhatnak március 6-tól a legkisebbek a Kamaraszínházban.

Kozma Attila rendező-koreográfus látványos és izgalmas előadást ígér a nézőknek. – Igazi mesevilágot igyekszünk teremteni a gyerekek számára. A vizuális háttér, a látványos jelmezek és figurák segítségével igyekszünk a tánc, a színház világát közelebb hozni a kicsikhez. Egy rendkívül kalandos, izgalmas történetet mesélünk el nekik, és egy varázslatos világba juthatnak el János vitéz kalandozásai során. Az előadás érdekessége, hogy egyfajta összművészeti produkcióként is leírható. A tánc, a test kifejezőeszközei mellett a táncosoktól elhangzanak Petőfi Sándor verssorai, de báboznak, zenélnek is az együttes tagjai – mondja a rendező. – A Miskolci Balett egy nagyon nyitott és tehetséges csapat, él bennük a kíváncsiság minden előadásban az új lehetőségek és formák iránt. Emellett pedig a gyerekközönségnek mindig ajándék előadást készíteni. Azt látom a táncosokon is, hogy jutalomjáték számukra ez a mesebalett. Rengeteg komoly feladaton vannak idén túl, és bőven vár is még rájuk munka ebben az évadban, most viszont játszhatnak, elengedhetik magukat, ők is felszabadulhatnak ebben a mesevilágban – árulja el Kozma Attila.

Szűcs Boglárkát láthatja a közönség Iluska szerepében, aki korábban már több mesebalettben is színpadra állt. A táncművész szerint sok energiát tud adni az, hogy a gyermekek igazán őszinte közönség. – Azonnali és természetes reakció érkezik felőlük egy-egy előadás során. Nem félnek kinyilvánítani a véleményüket és tetszésüket, ami nekünk is jó érzés – mondja. A szerep kapcsán elárulta, könnyen tudott azonosulni szerepével. – Iluska megformálásában igyekszem a mesebeli tiszta szívű, szerény, kedves lányt megjeleníteni. Az egyik kedvencem a Tündérország jelenet, ahol minden örök és tökéletes, eltűnnek a problémák, minden, ami rossz vagy gonosz, és csak a természetes szépség vesz körül minket. Én máig tudok hinni a meséknek ebben a tökéletes világában, bármennyire is naivan hangzik, a lelkem mélyén mindig ott élnek a mesék. Azt gondolom, hogy a gyerekeknek és felnőtteknek is szüksége van mesékre és csodákra – fűzi hozzá Szűcs Boglárka.

A címszereplőt alakító Dragos Dániel elárulta, a János vitéz kedvenc meséje volt, gyermekként nem telhetett el hét anélkül, hogy ne nézte volna meg a Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján született mesét. – Még ma is kívülről tudom a verssorokat, így szerencsém volt, nem kellett sok idő a szövegtanulásra – mondta el a táncművész. – János Vitéz számomra az igazi hős karakterét testesíti meg, aki bátorságával, erős lelkével és kitartó szerelmével leküzdi a vándorlása során elé kerülő akadályokat – meséli. – Izgalmas élmény a tánc mellett szöveggel és zenével is dolgozni ebben a darabban. Azt gondolom, mindannyiunknak új élmény, és nagy kihívás ez az előadás – teszi hozzá Dragos Dániel.

Petőfi Sándor

János vitéz – mesebalett 12 éves korig

Rendező: Kozma Attila

Amíg Kukorica Jancsi Iluskát öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Ezért Jancsit elüldözi gazdája a faluból. A fiú vándorlása alatt találkozik zsiványokkal, óriásokkal, beáll lovashuszárnak, harcol a háborúban, ahol megmenti a francia király lányát, meglesi a boszorkányok gyűlését, és még a sárkánykígyót is legyőzi, hogy végül János vitézként beléphessen Tündérországba, és ott újra ölelhesse kedvesét.

A kalandokkal teli előadás játékosan hozza közel a gyerekekhez a tánc, a színház és Petőfi Sándor klasszikusának világát.

Petőfi Sándor

JÁNOS VITÉZ

mesebalett 12 éves korig

János vitéz                            Dragos Dániel

Iluska                                     Szűcs Boglárka

Bárányok                               Kocsis Andrea, Harangozó Lili, KepesS Boglárka, Bolla Dániel

Huszárkapitány                    Bolla Dániel

Mostoha                                 BÁNYAI MIRJAM

Tündérkirálynő                     Kovalszki Boglárka

Francia király                        Guido Di Vona

Királykisasszonyok               Mohai Cintia, KepesS Boglárka

Rablóvezér                            Dávid Partik

Gazduram, Török vezér       FŰzi Attila

Fazekas                                 Lukács Ádám

Óriáskirály                            Márton RichÁrd

Hopmester                             Filippo Nestola

Banyák                                  Harangozó Lili, KepesS Boglárka, Mohai Cintia

Huszárok, Óriások, Tündérek, Zenészek és egyéb mesehősök,

valamint

a Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium növendékei

Díszlet-és jelmeztervező     JUHÁSZ KATALIN

Rendezőasszisztens              FŰZI ATTILA

Ügyelő                                               VARGA RENÁTA

Rendező     Kozma Attila

Bemutató előadás 2019. 03. 06. 14:00 Kamaraszínház

Fotók: Gálos Mihály Samu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mit mutatnak a korfestő szavak?
A tavalyi infláció, ársapka után 2023-ban mik lesznek az év szavai? Idén is keresik az év szavait a TINTA Könyvkiadóban A Kiss Gábor szótárszerkeszt…
Lehet-e nyugis a suli?
Mennyire stresszesek a hétköznapok a tanárok és a gyerekek számára az iskolában? Hogyan lehet ezt a feszültséget enyhíteni? Hogyan tud ehhez a folyama…

További cikkek