2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A kultúra integrációja Boldván

A kultúra hatékony integrációját tűzte ki célul Boldva Község Önkormányzata, amikor sikeres pályázatot követően az 5 millió forintos támogatási összeg segítségével megvalósította a „Boldva község helyi közösségének megerősítése az IKSZT szakmai támogatásával”
Boldva község Művelődési Háza 2011. január 1-től IKSZT-ként (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) működik. Az elnyert pályázat jó lehetőség volt arra, hogy a borsodi településen levő intézmény még több rendezvényt valósíthasson meg. „Nagy szükségét látjuk ezen kezdeményezéseknek, mivel községünk nagy számú hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű lakói számára így könnyebben elérhetővé válik a kultúra” – mondta a projekt szakmai vezetője.
A projekt előkészítése során célul tűzték ki, hogy minden korosztály megtalálhassa a számára érdekes vagy szórakoztató eseményt. Az óvodás korú zeneovis foglalkozások, a zeneterápiás alkalmak, a közművelődési rendezvények, a könyvtári foglalkozások kapcsán elmondható, hogy az IKSZT a projekt éve alatt több látogatót tudott bevonzani, mint az előző évek során. Jó volt látni, hogy a pici óvodás gyermekek könyvtári alkalmai során mennyire átszellemülten élték meg a számukra elolvasott meséket, valamint egyértelmű pozitív hatásként említhető, hogy mind az óvodás, mind az iskolás gyermekek ezen alkalmak hatására egyre többet látogatják meg a könyvtárat, illetve szüleik is beiratkoznak olvasóként.
A zenepedagógiai események a gyermekek pszichés és mentális fejlődésében elengedhetetlenek voltak. A közművelődési események közül kiemelkedő látogatottságnak örvendett az Aludttej Fesztivál, ahol mindenki megtalálhatta a számára hasznos, érdekes és szórakoztató elfoglaltságot.
A könyvtári alkalmak során a projekt megvalósítói azt tapasztalták, hogy a fiatalok internethasználata meglehetősen szűkös, mivel a népszerű közösségi oldalon kívül mást nagyon keveset használnak. Nagy szükségét látjuk, hogy megtanítsuk őket arra, hogy hogyan, milyen praktikus lépések során juthatnak hasznos információkhoz. Az e-tanácsadó ebben nagy segítséget nyújtott számukra, s remélhetőleg a későbbiekben is kérnek majd segítséget tanulmányaik során.
Összegezve: Boldva Község Önkormányzata a projekt során kitűzött célokat elérte, és a sikeres megvalósítás után az intézmény bízik abban, hogy az elkövetkező időkben is lesznek hasonló források, amelyeket ilyen típusú rendezvényekre fordíthatnak. A boldvai projekt is nagyszerűen példázza, hogy a már meglevő infrastrukturális fejlesztésekre kiválóan lehet kulturális és közösségi, illetve épp e kettőt összekötő aktivitásokat felépíteni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek