2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A könyvtármegújítás a jövőnek szól

A könyvtár kulturális örökségünk gyűjtőhelye – a könyvtár megújítása azonban a jövőről, a jövőnek szól. Hiszen biztosítja ennek az örökségnek az átadását a következő generáció számára, ugyanakkor új közösségi, szórakozási, informálódási lehetőségeket teremt – így lehet összegezni a szeptember 16-án, szombaton Kovácsvágáson elhangzottakat.

A Zempléni-hegységben megbúvó településen mindig történik valami – legyen szó épületek megújításáról, fafaragótáborról, vagy a pincék új hordókkal, élettel való megtöltéséről. A teljesen megújult könyvtár szombati átadóján Sándor Endre polgármester máris jelezte: mivel a bibliotéka mostantól teljesen elfoglalja a korábbi orvosi rendelő helyét, adott az új feladat…
A könyvtár épületének felújítása érintette a nyílászárókat, a külső vakolatot, a tetőt, a fűtési rendszert, és a teljes elektromos hálózatot is – mindezt a közmunkaprogram keretében sikerült elvégezni. Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkár ugyanakkor a helyi erők fontosságát is hangsúlyozta. A lehetőség adott, az ilyen fejlesztések is bizonyítják, hogy a közfoglalkoztatás betölti szerepét a települések fejlődésben, de az is fontos, hogy legyen hozzá helyben elképzelés, ötlet és akarat, mondta.
A belső megújulás leglátványosabb eleme, hogy egy újabb „szobával” bővült a könyvtár, ezt a húsz négyzetmétert a gyerekek kapták meg. Természetesen teljesen új polcok, asztalok, székek, szőnyegek, függönyök kerültek a felnőtt kölcsönzőbe is, ami így igazi beszélgető-közösségi hellyé vált. Megújult a könyvállomány, a technikai fejlesztés révén mostantól két olvasói számítógép és KönyvtárMozi is várja a látogatókat. Ezt a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai biztosították, és az erre fordítható állami támogatásból finanszírozták.
Ezért is csatlakozott köszöntőjében a helyettes államtitkár szavaihoz dr. Prokai Margit, a megyei könyvtár igazgatója hangsúlyozva: a kulturális kormányzat biztosítja nemcsak a felújítást, de a kulturális normatíva révén a fenntartást is, a kulturális közfoglalkoztatás pedig a működtetésben segíthet. A megyében már negyvenhez közelít az elmúlt években ily módon megújult kistelepülési könyvtárak száma. Arra biztatta a kovácsvágásiakat: használják a könyvtárat beszélgetésre, filmnézésre, újságolvasásra is, de soha ne felejtsenek el mesélni gyermeküknek, unokájuknak, mert ez az alap, a kezdete annak, hogy a kultúránkat tovább éltető, érdeklődő, olvasó felnőtté váljanak.
Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntőjében szintén kiemelte: csak az ő választókerületében már tíznél több könyvtár megújult, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a lakosság valóban használja azokat. Bízni lehet benne, így lesz ez Kovácsvágáson is, hiszen a könyvtár megbecsültségét jelzi, hogy az új közösségi teret a Kulturális Örökség Napjai és az I. Nyitott Pincék Éjszakája program keretében nyitották meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek