2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Kaláka együttes kapja idén a Magyar Szabadságért díjat

A Kaláka együttes kapja idén a Magyar Szabadságért díjat

A Magyar Szabadságért díj a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított díj, amelyet minden évben „olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarság tudat, a magyar kultúra megőrzéséhez, továbbviteléhez”.
A díjat a Magyar Szabadság Napján adják át, amit minden év június utolsó hétvégéjének szombatján (idén június 24-én) tartanak meg, a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulásának, az ország függetlensége visszanyerésének emlékére.

Magyar Szabadságért díjban részesültek:

2000 – Nemeskürty István író

2001 – Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye

2002 – Kormorán (együttes)

2003 – Makovecz Imre építész

2004 – Csoóri Sándor író

2005 – Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke

2006 – Pozsgay Imre egyetemi tanár, volt államminiszter

2007 – Sebestyén Márta énekesnő

2008 – Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa

2009 – Tempfli József nagyváradi megyés püspök és Rózsás János gulágot megjárt író

2010 – Bánffy György színművész

2011 – Markó Béla erdélyi magyar költő, politikus

2012 – Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye

2013 – Sólyom László volt köztársasági elnök

2014 – Jókai Anna, író

2015 – Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes

2016 – Halász Judit színművész
A Magyar Szabadság Napja Alapítványdöntése alapján 2017-ben  az ide évben Magyar Szabadságért Díjban részesül a Kaláka Együttes.

A Kaláka Kossuth-díjas magyar együttes, amely 1969. november 26-án alakult Budapesten. A kaláka népi kifejezés, jelentése „közös munka”, eredetileg házépítést jelentett.

Kányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

Az együttes alapító tagjai: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Mikó István és Radványi Balázs. Később Mikó Istvánt Dabasi Péter, majd Huzella Péter váltotta, aki 20 évig zenélt a zenekarral (1975-1995-ig) (korábban egy rövid ideig Kobzos Kiss Tamás is játszott az együttesben), aztán Becze Gábor érkezett. A jelenlegi felállásban 1996 óta játszanak.

1980 óta rendezik meg minden évben a Kaláka fesztivált a diósgyőri várban és egyéb miskolci helyszíneken.

Dalok régi és mai, magyar (közöttük számos határainkon túl élő) és más nemzetiségű költők verseire. A Kaláka dalainak száma megközelítőleg  1000, eddig 25 lemezt jelentettek meg. Számos magyar költőnk verseit zenésítették meg és játsszák rendszeresen koncertjeiken. Így a magyar irodalom zenés hírnökeinek is nevezik őket. Leggyakrabban Arany János, Ady Endre, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor, Szabó Lőrinc és József Attila műveit zenésítik meg, de számos nemzetközi költő verseit is éneklik magyar nyelven, többek között  Shakespeare, Edgar Allan Poe, François Villon, vagy  Szergej Jeszenyin,

A magyar népi kultúra őrzői és művelői. Nekik köszönhető a Magyar népmesék című, világszerte bemutatott sorozat zenéi, továbbá a Magyar mondák és a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmek dalai is.

A Kaláka-koncerteken a gyerekek nemcsak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. Mivel a muzsikusok annak idején mind a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító, Lorántffy utcai zenei általános iskolába jártak, e zenei nevelés igazolói és tudatos használói. Más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak turnéik során.

Nem csak hazánkban, de a határainkon túli magyar településeken rendszeresen lépnek fel Továbbá koncert helyszínként szerepelt  Ausztria, Argentína, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Chile, Csehország, az egykori Csehszlovákia, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, az egykori Jugoszlávia, Kanada, Lengyelország, Mongólia, Nagy Britannia, , Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Svájc, Svédország, a volt Szovjetunió, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Tajvan, Ukrajna, Uruguay és az USA.

A Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat.
A Magyar Szabadságért díjat 2017. június 24-én 20.30-kor a Magyar Szabadság Napja keretében adja át Gémesi György.
Helyszín: Gödöllő, Alsópark Világfa
A díjátadást követő ünnepi műsor a Gödöllő Táncegyüttes Székely phono műsora. Koreográfus Tóth Judit és Moussa Ahmed.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek