2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

A gyermekbarátság fejlődéslélektana

A gyermekek minden korosztályban másként élik meg a társas kapcsolataikat és a barátságokat. Azáltal, hogy fokozódik bennük az, hogy elfogadják a másik fél eltérő véleményét, jelentős mértékben gazdagodnak a kapcsolataik.

Egy amerikai pszichológus, Robert Selman egy ötfokozatú keretrendszert dolgozott ki, amely alapján könnyen vázolható és megérthető a gyermekbarátságok fejlődése.

A 4+1 mérföldkő

Az életkorok között természetesen vannak átfedések, hiszen a gyermekek habitusa és környezete eltérő, akárcsak az otthonról hozott minta.

A gyermekek kapcsolatai a különböző életkorokban minőségileg nagy eltéréseket mutathatnak, de ahogy a gyermekek növekednek, egyre komplexebb lesz a viszony.

A gyermekbarátságok fejlődése az alábbi 5 szakaszra osztható fel:

  1. “Én így akarom” szakasz – 3-6 éves korosztály

Ebben az időszakban a barátság alapja a közös játék, így véletlenszerűen alakulnak ki a kapcsolatok, amelynek az a meghatározó elve, hogy ki van éppen a közelben, és ki akar ugyanazzal vagy ugyanazt játszani. Vagyis a lojalitás nem meghatározó szempont még. Ebben a szakaszban, ha a játék során felfedezik, hogy a társuk véleménye eltér az övékétől, az felzaklatja őket.

  1. “Mi a hasznom nekem ebből” szakasz – 5-9 éves korosztály

A pillanatnyi érdekeken már túlmutatnak a kapcsolataik, valamint fontosak számukra az azonos korú társak. Sok esetben a barátságot nem csak a közös érdeklődés szüli, hanem a magánytól való félelem vagy az alku.

  1. “Tartsd magad a szabályokhoz” szakasz – 7-12 éves korosztály

Ha eltérő időben jelentkezik, akkor az ebbe a szakaszba tartozó gyermekek már képesek a barátaik érdekeit is szem előtt tartani. Bár mereven állnak hozzá, de megjelenik a kölcsönösség és az igazságosság a kapcsolataikban. Ha nincs viszonzás, az gyakran a barátság végét is jelentheti. Rendkívül kritikusak, sokszor irigyek még.

  1. “Törődés és osztozkodás” szakasz – 8-15 éves korosztály

Megjelenik a bizalom a gyermekek közötti kapcsolatban, hiszen képesek lesznek megosztani olyan dolgokat a másikkal, amit még senkinek sem mondtak el korábban. Továbbá előtérbe kerül a segítőkészség a másik problémáival szemben. Elsősorban a lányokra igaz ugyan, de ebben a szakaszban jellemző az “összenövés”, az egymás iránti erős ragaszkodás.

  1. “Jóban-rosszban kitartunk egymás mellett” szakasz – 12 év felett

Az érzelmi közelség hangsúlyossá válik, a féltékenység érzése azonban enyhül. Fontossá válik a gyermek számára a másik fél támogatása.

Az egyes szakaszok nem elkülönülnek, hanem egymásra épülnek, ezáltal az érettebb szint a korábbi szakasz kibővített formájának is tekinthető. Ahogyan a gyermekek kapcsolatai, barátságai is az idő múlásával egyre összetettebbé válnak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek