2022. 08. 17. szerda

Jácint
1 EUR 404 HUF
1 GBP 480 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A felnőtt magyar lakosság fele átlagosnak értékeli saját kreativitását

A felnőtt magyar lakosság fele átlagosnak értékeli saját kreativitását

Mi történik a gyermekkori, szárnyaló fantáziával mire felnövünk? Dióhéjban erre a kérdésre kereste a választ a Lenovo az NRC Marketingkutatóval közösen végzett reprezentatív kutatásában, melynek eredményeit egy kisfilmmel hozta nyilvánosságra.
A Lenovo Magyarország az NRC Marketingkutatóval közösen végzett reprezentatív* kutatása a felnőttek és a gyermekkori én kreativitásának különbségeit, a szabadidőt kitöltő kreatív hobbikat, valamint a kreativitás csökkenésének okait vizsgálta. Az online kutatás eredményeit a Lenovo egy kisfilmmel együtt hozta nyilvánosságra.
A felmérésből többek között kiderült, hogy a felnőtt magyar lakosság fele átlagosnak értékeli saját kreativitását, és csupán 10-ből 2 válaszadó gondolja, hogy kreatívabb volna az átlagnál. Érdekes kontraszt ehhez képest, hogy a videós felmérésben részt vevő kisgyermekek közül 10 megkérdezettből 9 válaszolta a kreativitást firtató kérdésre, hogy az átlagosnál sokkal jobban rajzol.
Így nem is meglepő, hogy a hazai válaszadók nagyon kis százaléka (9%) találta a gyermeki énjét kevésbé kreatívnak a felnőttkorinál, és szinte minden válaszadó egyetértett abban, hogy gyermekkorban jobban szárnyal a képzelőerő.

A válaszadók szerint ennek elsősorban racionális okai vannak, mint emocionális. A hazai lakosság szerint ugyanis a felnőttkori kreativitásnak az időhiány (32%), az anyagiak (18%), a minket körülvevő környezet (13%), valamint a stressz (10%) szab korlátot. Az érzelmi okok, mint belső félelmeink és lelkiállapotunk elsősorban az átlagosnál kevésbé kreatív csoportban dominánsak.
Jó hír viszont a felnőttek számára, hogy a megkérdezettek szerint a gyermekek pozitívan befolyásolják alkotókedvünket. A gyermekkel rendelkezők sokkal több alkotó, kreatív tevékenységet végeznek (24%), mint a gyermektelen felnőttek (11%), annak ellenére, hogy ettől nem tartják magukat kreatívabbnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek