2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Doleschall Gábor Emlékherbárium avatójának programja

A Doleschall Gábor Emlékherbárium avatójának programja

2016. május 25., szerda délután 2 óra

Köszöntőt mond:
Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója
Az emlékherbáriumot röviden bemutatja: Varga Gábor, a Lévay József és a Szabó Lőrinc Könyvtár vezetője.
A Doleschall Emlékherbáriumot átadja:
Kiss Gábor alpolgármester, valamint
Szabó György, a „bükki füvesember”
Közreműködik: Balázs István előadóművész
A megnyitót követően meghívott vendégeink maguk is elültetnek egy-egy növényt.
Majd, várhatóan 2 óra 45 perckor az emeleti előadóba várunk mindenkit
a Varga Ágnes rajztanár gyógynövény-akvarelljeiből rendezett kiállítás megnyitójára és
Szabó Gyuri bácsi Gyógynövényekkel az egészségért című előadására.

Háttér
Idén 125 éve, hogy elhunyt Doleschall Gábor (Losonc, 1813. február 13. – Miskolc, 1891. április 24.) orvos, növényfiziológus. Bár nem saját kutatásain alapult, de ő írta az első magyar növényélettani könyvet (címe: A növények élettana). Nevéhez értékes, nyomtatásban is megjelent orvosi napló fűződik, ami a 19. század fontos kordokumentuma. Szerepet játszott a miskolci közéletben is, így a Népkert rendezése és kialakítása körül.
A Lévay József Muzeális Könyvtár és a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár épülete egykor Doleschall Gábor otthona volt. Udvara mindig gondozott kertet rejtett.
Növényfiziológia, orvoslás, kert, könyvtár. A könyvtárban megannyi szellemi-lelki „füveskönyv”. A megújításra váró udvar 2016-ban, Doleschall Gábor halálának 125. évfordulójának évében szinte üzente: itt gyógynövényeknek, herbáriumnak van helye.
A gyógynövények, a könyvek és kert békéje egyszerre szolgálja a test, a szellem és a lélek épülését. A város egykori jeles polgárának nevét viselve együtt hirdetik: múltunk mindig biztos alapot jelent, ha a jövő építésén fáradozunk.
A Doleschall Emlékherbárium elsősorban a figyelemfelkeltést szolgálja. A dézsakert mellett a díszkerti részen és cserepekben is bemutatunk növényeket – mezei és erdei virágokat, kerti és fűszernövényeket, sőt, gyógyhatású gyomokat is.
Aki többet szeretne megtudni a növényekről, az tavasztól késő őszig jelentkezhet majd a vezetett kertbemutatókra. A gyógynövényekről folyó beszélgetés természetesen a könyvtárban ér véget, bepillantva változatos felhasználási módjaikban, kultúrtörténeti hátterükbe.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek