2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 7 helyszínen várta programokkal nézőit a Miskolci Nemzeti Színház a Színházak éjszakáján!

7 helyszínen várta programokkal nézőit a Miskolci Nemzeti Színház a Színházak éjszakáján!

Idén is mozgalmas programokkal várta közönségét a miskolci teátrum a Színházak éjszakáján, szombaton.

Este nyolc órától ötszáz néző leshetett be a kulisszák mögé és ismerkedhetett meg egy darab készülésének különböző fázisaival. Az este végén pedig felhangzott a 195. évad dala is, amelyet a közönség együtt énekelt a dalt szerző Kókuszgolyó trióval!

Negyedik alkalommal rendezte meg a Miskolci Nemzeti Színház a Színházak éjszakáját, ahol a résztvevők a készülő előadások próbáiba tekinthettek be, megismerkedhettek a színház zenekarával és énekkarával, de kérdezhettek az igazgatótól is.
A Nagyszínházban különleges élményprogram várta a nézőket a színház új bemutatója, A Cirkuszhercegnő kapcsán. Az előadás díszletében a zenekar Cser Ádám vezényletével ízelítőt kapott a dalokból, Szabó Máté rendező pedig néhány izgalmas momentumot is megmutatott az előadásból: duett a két irányba forgó díszletben, színpadi havazás, bohócok a legváratlanabb helyeken.
A Csarnokban Rusznyák Gábor rendező a Három nővér próbájára várta a közönséget. A bemutatóig még két hét van hátra, a jelződíszletben zajló próbán nyomon követhették a nézők, hogyan alakul jelenetről jelenetre az előadás a rendezői instrukciók segítségével.

A Miskolci Balett is nyílt próbát tartott szombat éjszaka. Kozma Attila koreográfus-rendező állítja színpadra az Álom luxuskivitelben című táncjátékot, amely Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmet veszi alapul. A balett-teremben ebből az előadásból láthattak részleteket a nézők, miközben a Miskolci Balett vezetője beavatta őket a készülő díszlet titkaiba is.
A zenekari próbateremben Pataki Gábor karvezető és az énekkar avatta be a közönséget egy dal betanulásának folyamatába. A Hello, Dolly! legelső kóruspróbáján a szöveg ritmikájának szólamonkénti tanulásától egészen a teljes dal felcsendüléséig követhették a nézők a folyamatot.
A Kamaraszínházban a Félőlény című zenés mesejáték próbája várta a csoportokat, akik először láthatták ezen az estén a kész díszletet, jelmezeket. Harangi Mária rendező mesélt a darabról, az előadás koncepciójáról a közönségnek, akik néhány dalból ízelítőt kaptak. A nézők újra gyereknek érezhették magukat néhány órára, és nehezen hagyták ott a székeket a program végén.
A legközelebbi bemutató, a Lear halála kortárs dráma főpróbáját láthatta a közönség a Játékszínben. Enyedi Éva dramaturg Shakespeare Lear királyából írt két személyes színpadi művet, amelyet Harsányi Attila és Rózsa Krisztián színművészek játsszanak. Keszég László rendező bemutatta az előadás különleges díszletét, beszélt arról, milyen az ő Lear királyunk, és megnyugtatta a közönséget, hogy mindenki meg fogja érteni, miről is szól Shakespeare műve. Ízelítőként az előadás első jelenetét is láthatta a közönség, akik közül sokan már eldöntötték, biztosan eljönnek erre az előadásra.
Az Énekkari próbateremben Béres Attila igazgató egy különleges székben ülve fogadta a közönséget, amelyben csak az igazat lehet mondani. A csoportok ki is használták az alkalmat, rengeteg kérdést tettek fel a legváltozatosabb témákban. Kérdeztek a színház életéről, a repertoárról, a rendezői, igazgatói feladatokról, kedvenc színészeikről, de volt olyan is, akit a gazdasági kérdések érdekeltek a színház működése kapcsán.
Az este végén megtelt a résztvevőkkel a Nagyszínház. Több mint 500 ember énekelte egyszerre a színház 195. évadának dalát. A színház szeptemberben Miskolc’s Got Talent címen tehetségkutató versenyt szervezett, ahová jelentkezett egy fiatal együttes, a Kókuszgolyó trió egy általuk írt dallal. Az idei évadról szóló sláger akkora sikert aratott, hogy hivatalosan is a 195. évad dalának választotta a teátrum. A három fiatal segítségével a nézők is megtanulhatták a dalt, a közös produkciót pedig az okostelefonnal rendelkező látogatók élőben közvetítették a legnépszerűbb közösségi oldalon.
Mozgalmas, élménydús programokat kínált a Színházak éjszakáján a Miskolci Nemzeti Színház. A már hagyománnyá vált program jövőre újra várja a kulisszák mögötti világra kíváncsi nézőket.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek