2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 4. amerikai turnéjára indul Kapolcsról a Versszínház

4. amerikai turnéjára indul Kapolcsról a Versszínház

 Az amerikai magyarok közel 50 éves hagyománya az Ohio-i ITT-OTT találkozó, amelynek idén kiemelt vendége a Versszínház™ és Turek Miklós, aki két előadását mutatja be a találkozó közönségének.

A Versszínház tavaly ünnepelte fennállása 10. évfordulóját. Az új évtizedüket egy Szabadegyetemi előadás- és kiállítás sorozattal kezdték a Kossuth Klub szervezésében, augusztusban pedig 4. alkalommal látogatnak az amerikai kontinensre. Zsúfolt félévet tudhat maga mögött Turek Miklós, a színház vezetője, hiszen az egyéb fellépései mellett a József Attila Szabadegyetem keretében és a Tabán Kinotékában is tartott előadássorozatot, és a Budapest Bank Alapítvány támogatásával a Versszínház élményközpontú oktatási programja, a „Versszínház a suliban” is folytatódott fővárosi és vidéki iskolákban.

Ezek a költőket bemutató előadások nem álmosító szavalatok, hanem teljes értékű színházi előadások, melyekben élet-drámákká szövődnek a költők szavai és a gimnáziumi, egyetemi tananyagok átadása is élvezetesebb és hatékonyabb általuk. „A kőszínházakban is otthon vagyok, de a diákok figyelmében valami olyan erős plusz energia van, hogy ezeknek az alkalmaknak hála, most szerettem meg igazán „iskolába járni” – vallotta be Turek Miklós, akinél már a következő tanévre gyűlnek az iskolai meghívások. Az iskolák, akik szeretnének pályázati támogatással finanszírozott előadásokat meghívni, érdeklődjenek mihamarabb a Versszínház honlapján.

Tavaly a Bostoni Magyar Egyesület, most a Magyar Baráti Közösség hívta meg az előadásokat, amelynek

éves ITT-OTT találkozóját 1967 óta rendezik a csodálatos Lake Hope Nemzeti Parkban. Többek között Faludy György, Huszti Péter és Hobó is tartott itt előadásokat.

Kapolcson, a Művészetek Völgyében 3. előadását mutatja be idén a Versszínház. Pár éve az Írószövetség színpadán Faludy Györgyöt keltette életre, majd a Kaláka Versudvarban Pilinszkyt idézte meg a Kosbor Trió és Turek Miklós közreműködésével.

Idén Radnóti Miklós szerelmi költészetét mutatják be a Völgyben egy különleges hangulatú, középkori dallamokat idéző verszenei előadásban. (ízelítő az előadásból: https://youtu.be/4GVOCb4PJPA) A Tamás Benedek vezette Kosbor együttes és Turek Miklós 4 éve dolgozik együtt. Első kiemelkedő közös sikerüket a Gödör Klubban rendezett Pilinszky-fesztivál (2011) hozta, (itt készült az alábbi videó: https://youtu.be/7_LXuif0lkQ) amit több új koprodukció követett. A Kosbor zenei stílusa az egyedi hangszerekre épülő különleges dallamvilág, a Wor*d music, ami a világzene (world music) és szózene (word music) találkozása, melyet az Versszínházban kiegészít Turek Miklós színművész drámai versmondása.

A program:

Két karod csöndje verszenei előadás Radnóti Miklós szerelmi költészetéről
2015. július 29-én, szerdán 20 órakor a Kapolcson a Kaláka Versudvarban

Árny az árnyban címmel Versszínházi előadás Radnóti Miklós művészetéről
2015. augusztus 20-án, csütörtökön 20 órakor az Állami Nemzeti Parkban, Lake Hope Ohio

Pokolbéli világnéző címmel Versszínházi előadás Faludy György művészetéről
2015. augusztus 19-én, szerdán 20 órakor az Állami Nemzeti Parkban, Lake Hope Ohio

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek