2021. 12. 7. kedd

Ambrus
1 EUR 366 HUF
1 GBP 431 HUF

Minden napra egy mese…vagy több?

Olvasom, hogy a meseolvasás nagyon sokféle módon hat a gyermekek agyára. A meseolvasás során az agyat érő ingerek folyamatos fejlesztő hatású munkára bírják. Gyarapszik a gyerek szókincse, illetve a kommunikációs képességei. Fejleszti a személyiséget. A mesék tanulságait szivacsként szippantják magukba a gyerekek. A történetek közös átbeszélése, a tanulság közös feldolgozása a kettőtök kapcsolatát is mélyíti. Hogy csak néhányat említsek a sok-sok jótékony hatásból.

Így gondoltam ezt Én is már sok-sok évvel ezelőtt, amikor még kicsik voltak gyermekeim. Arról már nem is szólva, hogy nálunk is ez volt a szokás, Édesapám „mesélt” – főként Petőfi és Arany elbeszélő költeményeit olvasta föl – hétfőn és pénteken, a hét többi napjain pedig Édesanya „olvasott” sokszor fejből, gyönyörű meséket.

Nem is volt ezzel semmi gond mindaddig, amíg nagyobbik gyermekünk, – aki sajnos már akkor is nagyon rossz alvó volt – túlzottan rá nem kapott erre az esti közös programra. Megállapodtunk, hogy kettőt mesélünk, egyet az Ő, egyet pedig a tesója kedvéért. A kicsi, már az első mesénél elaludt, sokszor mondtuk, letette a popsiját, de a feje már aludt is. Nem így a „nagylányunk”.

Egyik mesének követnie kellett a másikat, s sokszor órákig követelte a csak még egyet, no meg még egyet. Ez rövid volt, ezért még egyet! Én is imádtam a meséket, de tudtam, hogy ez így nem mehet tovább, hiszen a reggeli ébredés meg nagyon nehézkesen ment.

Egyszer aztán a könyvesboltban megláttam a „Minden napra egy mese” című könyvet. No, gondoltam most itt a megoldás. A könyvben 365 mese van, ha egy este kettőt olvasunk, akkor majd nem jut minden napra az évben. Nagy örömmel olvastuk az első mesét aznap este, s kislányunk el is fogadta a magyarázatot. Így ment ez még két napig, akkor aztán rám nézett ragyogó szemével, s mosolygó, huncut pofácskával az Én kis meseimádóm s azt mondta: Jó-jó ebből csak egyet lehet, no de a többi mesekönyv…?

 

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hiába a járvány negyedik hullámának extra gyors felfutási üteme, a BKK menedzsmentje foggal-körömmel ragaszkodik az egyes autóbusz-járatokon az első-a…
„Ha naponta csak egyetlen mesét olvasol gyermekednek, az ötödik születésnapjáig 1825 mesét fogsz elolvasni neki. Minden szó számít. Minden mese számít…

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum