2021. 12. 4. szombat

Barbara, Borbála
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Újabb szakmai elismerések a COOP munkatársainak

Újabb szakmai elismerések a COOP munkatársainak

A kereskedelmi ágazatban dolgozók erőn felüli munkát végeznek

Rangos szakmai elismeréseket adtak át múlt hét csütörtökön az Európai Kereskedelem Napja alkalmából, amelynek keretében a COOP Gazdasági Csoport több dolgozójának kiemelkedő munkáját is díjazták. Az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett szakmai eseményre ebben a sajátos időszakban rendhagyó módon került sor. Az ünnepi rendezvény ismét a kereskedelemi ágazat jelentőségére és helyzetére hívta fel a figyelmet, ahol elhangzott: 2019-ben a szektor több mint 12 ezer milliárd rekordforgalmat ért el.

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport több dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet, mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat. A kereskedelem legrangosabb díjának számító Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke, és Kovács Edit, a COOP Szeged Zrt. áruforgalmi igazgatója, valamint Miniszteri elismerő Oklevéllel ismerték el Dr. Kiss Gyulát, a Hanság-COOP Zrt. vezérigazgatóját. Az üzletek pultjai mögött végzett áldozatos munka elismeréseként Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Guth Pál Gáspárné, a COOP Szolnok Zrt. 372. számú, monori COOP Szuper üzletvezetője, Kavasánszki Józsefné, az Abaúj COOP Zrt. 54. számú COOP ABC boltvezetője, valamint Viandt Józsefné, a Kapos-COOP Zrt. 90. számú, mernyei COOP ABC üzletvezetője kapott.

Kavasánszki Józsefné 1987-tól még a jogelőd Encs és Vidéke Áfésznál kezdte tanuló éveit. 1990-tól bolti eladó lett a társaság encsi, 28. számú egységében. Folyamatosan fejlődött, szakmai ismereteit napról-napra bővítette, hamar gyakorlatot szerzett csemege eladói és pénztárosi munkakörökben. A kiváló munka elismeréseként üzletvezető-helyettesi kinevezést kapott. Jelentős szerepet vállalt a cikkelemes vonalkódos értékesítési rendszer bevezetésében. Majd 2013-ban megbízták az akkor felújított forrói, 54. számú ABC vezetésével, amely munkakört napjainkig ellátja. Irányítása alatt az üzlet jövedelmezősége évről évre fejlődik. Munkája mellett aktív szerepet vállal a kezdő munkatársak betanításában.

A kereskedelemben több mint 500 ezer ember dolgozik, amivel a legnagyobb foglalkoztatói szektor, emellett pedig a legmagasabb ÁFA és adóbefizető is egyben. 2019-ben a szektor több mint 12 ezer milliárd rekordforgalmat ért el.” – mondta el Krisán László. A VOSZ Kereskedelmi tagozatának elnöke kiemelte: a COVID 19 járvány az elmúlt évtized legnagyobb sokkjával ütötte meg a világgazdaságot egy időben, egyszerre okozva kínálati és keresleti visszaesést. A kiskereskedelmi forgalom korábbi dinamikus, 5-6%-os éves növekedése megtorpant. 2020. január-augusztusban, az előző év azonos időszakához képest, a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene csupán 0,9%-kal emelkedett, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7%-kal, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 1,8%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal csökkent az értékesítés volumene.

Az online vásárlás forgalma áprilisban duplájára nőtt ugyan, de a járvány első hulláma után visszaállt a korábbi szintre és a további járványügyi korlátozások miatt, valamint a karácsonyi időszakban lehet ismét kiugrásra számítani. A non-food szektor fokozottan kitett a járvány okozta gazdasági megtorpanásnak a legnagyobb elmaradás a textil, ruházati és lábbeli üzletek területén van, a forgalomban 25%-os visszaesés tapasztalható az előző évhez képest.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára aláhúzta, hogy a kereskedelmi szektor mégis hozzá tudott járulni pozitív irányba kiugró számaival a magyar gazdaság fellendítéséhez, ez pedig az a 13 ezer fő foglalkoztatott, akiket a terület a járványügyi helyzet fennállása óta foglalkoztat, tehát nem újrafoglalkoztat. „Új élethelyzetet hozott a koronavírus, amelyen túl kell lendülnünk, ennek kulcsa a hatékonyan működő állam és a gazdasági szereplők együttműködése, így tudjuk megőrizni a magyar munkahelyeket és ellensúlyozni a negatív hatásokat” – fogalmazott az államtitkár.

A rendezvény kapcsán Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte: „az Európai Kereskedelem Napja igazi ünnep, és büszke vagyok arra, hogy több munkatársunk ismét szép elismerést kapott, amely ebben a pandémiás helyzetben még többet jelenthet a számukra. Az idei év nem könnyű, dolgozóinknak egy közel nyolc hónapja tartó sajátos időszakban kell helytállniuk. Lojalitásukért és ember feletti munkájukért köszönettel tartozunk nekik.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum