2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Színmustra – így válassz árnyalatot a lakás helyiségei szerint

Színmustra – így válassz árnyalatot a lakás helyiségei szerint

Bár különböző trendek jönnek-mennek, neked egy fontos dolgot kell szem előtt tartanod: olyan színűre fesd otthonod falait, ami a személyiségedet tükrözi, és amiben jól érzed magad. Persze nézegetheted az lakberendezési magazinok hasábjait serényen, de ha nem akarod egy vagy kétévente újra színezni a falakat, inkább olyan színek mellett dönts, amik az aktuális divaton túl is közel állnak hozzád.



A színes tapéták manapság már egyre több lakás falait lepik el, nem véletlenül, hiszen rendkívül praktikus megoldása a helyiségek dekorálásának. Legyen szó egyszínűről vagy mintásról, a tapéták nem csak színt visznek az otthonodba, hanem egyediséget és stílust is. Ráadásul feltételük pofonegyszerű, kevesebb kosszal jár, mint egy festés és nagyon egyszerűen tudod majd őket lecserélni akkor, ha megkoptak, esetleg ráuntál már egy-egy árnyalatra.
Néhány alapszabályt jó neked is ismerni, mielőtt egy bizonyos szín mellett tennéd le voksodat:

•    kicsi vagy sötét helyiségekbe világosabb színeket válassz, mert ezek optikailag is képesek nagyobbítani a teret
•    kevesebb fénynél az erősebb, karakteresebb színek lágyabbnak hatnak
•    a sötét színektől sem kell félned, ha azokat jó berendezési tárgyakkal kombinálod; egy sötétebb árnyalat is otthonossá tehet egy tág helyiséget

Színek, és amit érdemes róluk tudni:

Kék
A kék alapvetően egy nyugtató szín, ami csökkenti a vérnyomást, lassítja a pulzust, így olyan helyiségbe válaszd, aminek rendeltetésszerű használata nyugalmat követel (hálószoba, fürdőszoba). Ám légy óvatos, mert bár egy pasztellkék nagyon jól tud kinézni, egy olyan szobában ahová kevés természetes fény jut, fagyos éreztet is kelthet, amitől folyton dideregni fogsz.

Sárga
Az élet, a vidámság, az energia és a pörgés színe (épp a kék ellenkezője). Jó választás nappaliba, konyhába, étkezőbe és olyan alapvetően kicsi szobákba, amiben egy kis „csalással” szeretnénk növelni a teret. Ám a sárgának az árnyalataival is érdemes óvatosan bánni, mert nem minden sárga mutat jól a falakon.

Zöld
A zöld a színek jolly jokere, hiszen gyakorlatilag a konyhától a nappaliig bármely falon megállja a helyét. Alapvetően ez is egy nyugtató, lazító szín, ami oldja a stresszt, ráadásul az is él erről a köztudatban, hogy segíti a termékenységet, így hálószobákba is előszeretettel válasszák. A nappalid ettől otthonos, kényelmes lesz, amiben jó lesz megpihenni, a konyhádnak pedig a zöld falak kellemesen hűvös hatást adnak.

Lila
Ha szereted az eleganciát és a kifinomultságot, érdemes a lila árnyalatai között válogatnod. Egy világosabb árnyalat, mint a levendula lila nyugalmat és minőséget kölcsönöz minden szobádnak anélkül, hogy fagyos érzetet keltene. Fürdőszobába is ezt ajánljuk.

Narancssárga

A narancssárga tele van vitalitással, élettel, energiával ezért nem ajánljuk hálószobába, ahová amúgy pihenni térsz. Ha a nappalid vagy az étkeződ amolyan központi találkozóhely, ahol gyakran fogadsz vendégeket is, akkor jó ötlet narancssárgára festened, de ha van a háznak egy olyan zuga, ahol kondi gépeket helyeztél el, oda is mehet a narancssárga.

(X)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek