2022. 05. 27. péntek

Hella
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Plusz kilókkal, kínos pillanatokkal szabadultunk ki a karanténból

Plusz kilókkal, kínos pillanatokkal szabadultunk ki a karanténból

A megélhetési gondok és a stressz mellett az utazási korlátozás frusztrált leginkább

 Minden harmadik ember plusz kilókat szedett magára a karantén alatt, és megannyi kínos pillanatokat éltek át az otthoni munkavégzés során – derül ki az ismert szálláskereső-utazási portál felméréséből. Az összezártság a többségnél pozitív élményeket hozott, míg másoknál megnőtt az igény a mindennapi rohanás lassítására. A karantén alatt a legtöbben utazni vágytak.

A bevételkiesés, a bizonytalanság, a családtagok féltése és az összezártság minden második embernél okozott fokozott stresszt és szorongást cég kutatása szerint. Minden ötödik magyarnak az hiányzott a leginkább a kijárási korlátozások alatt, hogy szabadon utazhasson. “A stressz-szint csökkentése, a kikapcsolódás és az utazás szorosan összefüggnek egymással. Az utazás során megélt új élményekkel, az aktív vagy passzív pihenéssel rengeteget tehetünk mentális állapotunk, kedvünk javításáért. Érthető, hogy ennek hiánya markánsan jelentkezett a többségnél” magyarázta Szigetvári József, a cég  Csoport vezérigazgatója. Ezt igazolja az is, hogy az enyhülő korlátozások és az újranyitási kedvezmények hatására ugrásszerűen növekvő pályára állt a foglalási kedv, különös tekintettel a nyári időszakra. Az utazás hiánya mellett a távol élő családtagok, a szabad szórakozás vagy épp az időkorlátos vásárlás is okozott problémákat.

A fentiek mellett a kapcsolatokat, családon belüli viszonyokat is megedzette az összezártság. Minden ötödik magyar többször veszekedett, mint egyébként szokott. A jelentkező feszültség vezető okai a rossz szokások, az eltérő igények, szükségletek, gyermek vagy más családtag, munkavégzésből adódó problémák és maga az összezártság. Ennek ellenére minden második együtt élő pár úgy ítéli meg, hogy ez az időszak javított a kapcsolatukon, mert volt idő jobban megismerni és megérteni a másikat. Tízből egy magyar többször bújt ágyba párjával, mint egyébként, és csaknem minden ötödik válaszadó ismer olyat, akik ez idő alatt családalapításba kezdett. A mérleg másik serpenyőjében azonban ott vannak azok a kapcsolatok is, ahol a szétválás mellett döntöttek, a megkérdezettek 16 százalékának van tudomása ilyenről. A szabadidő és a lassulás felértékelődni látszik. “Sok beszámolót kaptunk, amiben azt részletezték, hogy a szorosan együtt töltött idő hatására a jövőben előtérbe helyezik a közös programokat” – részletezte a vezérigazgató. A kedvenc emlékek között gyakran említésre került a közös reggeli és a tartalmas beszélgetések.

Több időt töltöttünk a neten, de nem pornót néztünk

A felmerülő szabadidőben vagy épp a hasznos elfoglaltság kedvéért sokan gyakrabban takarítottak, szorgoskodtak a ház körül és sütöttek, főztek. Ennek eredményeként minden harmadik válaszadó számolt be arról, hogy plusz kilókat szedett fel a karantén alatt. A bevásárlások száma sokaknál jelentősen csökkent, ugyanakkor az online rendelésre gyakrabban került sor. A fennmaradó időben többen néztek sorozatot, mint előtte, és közösségi platformokon töltötték az időt.  Bár minden tizedik válaszadó többször gondolt a szexre, mint előtte, az önbevallásos felmérés szerint a pornónézési idő nem növekedett.

Kínos eseményekből is jutott bőven

Az otthoni munkavégzés és a digitális oktatás sokaknál szült kínos, vicces emlékeket. Gyakori eset volt, hogy a szülő besétált a gyerek online órájára, vagy épp a csemete grimaszolt a kamerába egy videóértekezlet közepén. Volt, aki arról számolt be, hogy kollégája megkérte, vegyen fel melltartót, és volt, aki a zuhany alól kiszállva, egy szál törölközőben telefonált a főnökével, amit bár csak ő tudott, mégis zavarban volt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum