2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Mert valahová tartozni jó! Gödöllőn Rotary Klub alakul

Mert valahová tartozni jó! Gödöllőn Rotary Klub alakul

Ha beütöm a Google keresőbe, hogy Rotary Club, akkor 135000000 találatot jelez a számítógép. Talán ezért is lepődtem meg, amikor az elmúlt heti találkozón, – amelyen lelkes, érdeklődő kis csapat igyekezett létrehozni a Gödöllői Rotary Klubot – az egyik leendő klubtag elmondta, hogy amikor toborozni akarta barátait, hogy jöjjenek el az alakuló találkozóra, többen megjegyezték, hogy még nem is hallottak a szervezetről.

 Lássuk hol kezdődött!

Egy fiatal ügyvéd, Paul Harris 28 éves korában nyitott ügyvédi irodát Chicagóban, s olyan civil társadalom létrehozását tűzte ki céljául, amelyben az emberek készek a feladat- és felelősségvállalásra. 1905. február 23-án három kliensével és egyben barátjával elhatározta, hogy hetente találkoznak, felváltva egymás irodáiban, azaz rotálva (innen a Rotary név). Célul tűzték ki, hogy fejlesztik baráti kapcsolataikat, és kölcsönösen segítik egymást.   Végül az ötödik barátjukkal együtt megalakították a Rotary Club of Chicagót. Az év végére tagságuk hasonló elveket valló egyénekkel bővült 30-ra, a régi tagok ajánlásával. A befogadást úgy korlátozták, hogy egy klubba két azonos foglalkozású nem kerülhet, hogy elkerüljék az üzleti vetélkedést (konkurenciát).

Mára sok ezer tagja van a világ számos pontján a Rotarynak. Magyarországon 1925-ben alapították meg az első klubot, és idén 54 klubban több mint 1200 tag vallja azokat az alapelveket, amelyek sokunk számára vonzóvá teszik a Rotaryt. A szervezet minden ember számára nyitott, függetlenül bőrszíntől, hittől és vallástól, nemtől és politikai nézetektől. Teljes mértékben mentes a politikától, nem támogat politikai pártokat, irányzatokat, és nem fogad el tőlük semmiféle támogatást.

Felsorolni sem könnyű, hogy egy-egy évben hányszor segítenek önzetlenül, jó szándékkal a klubok az arra rászorulóknak, s tegyük szívünkre a kezünket, a mai világban rászorulót nem nehéz találni.

Mire biztatom a gödöllői és a környékbeli településeken élő segíteni vágyókat? Keressék a kapcsolatot ezzel az újonnan alakuló csapattal minden második héten kedden a Civil házban, mert jó lesz barátok között eltölteni egy-egy kellemes estét, mert jó lesz segíteni azoknak, akik rászorulnak, mert jó lesz közösen ötletelni, megvalósítani jó  programokat, mert jó lesz egy 115 éve jól prosperáló világszervezethez, s egyáltalán valahová tartozni…

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek