2021. 12. 7. kedd

Ambrus
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Mert valahová tartozni jó! Gödöllőn Rotary Klub alakul

Mert valahová tartozni jó! Gödöllőn Rotary Klub alakul

Ha beütöm a Google keresőbe, hogy Rotary Club, akkor 135000000 találatot jelez a számítógép. Talán ezért is lepődtem meg, amikor az elmúlt heti találkozón, – amelyen lelkes, érdeklődő kis csapat igyekezett létrehozni a Gödöllői Rotary Klubot – az egyik leendő klubtag elmondta, hogy amikor toborozni akarta barátait, hogy jöjjenek el az alakuló találkozóra, többen megjegyezték, hogy még nem is hallottak a szervezetről.

 Lássuk hol kezdődött!

Egy fiatal ügyvéd, Paul Harris 28 éves korában nyitott ügyvédi irodát Chicagóban, s olyan civil társadalom létrehozását tűzte ki céljául, amelyben az emberek készek a feladat- és felelősségvállalásra. 1905. február 23-án három kliensével és egyben barátjával elhatározta, hogy hetente találkoznak, felváltva egymás irodáiban, azaz rotálva (innen a Rotary név). Célul tűzték ki, hogy fejlesztik baráti kapcsolataikat, és kölcsönösen segítik egymást.   Végül az ötödik barátjukkal együtt megalakították a Rotary Club of Chicagót. Az év végére tagságuk hasonló elveket valló egyénekkel bővült 30-ra, a régi tagok ajánlásával. A befogadást úgy korlátozták, hogy egy klubba két azonos foglalkozású nem kerülhet, hogy elkerüljék az üzleti vetélkedést (konkurenciát).

Mára sok ezer tagja van a világ számos pontján a Rotarynak. Magyarországon 1925-ben alapították meg az első klubot, és idén 54 klubban több mint 1200 tag vallja azokat az alapelveket, amelyek sokunk számára vonzóvá teszik a Rotaryt. A szervezet minden ember számára nyitott, függetlenül bőrszíntől, hittől és vallástól, nemtől és politikai nézetektől. Teljes mértékben mentes a politikától, nem támogat politikai pártokat, irányzatokat, és nem fogad el tőlük semmiféle támogatást.

Felsorolni sem könnyű, hogy egy-egy évben hányszor segítenek önzetlenül, jó szándékkal a klubok az arra rászorulóknak, s tegyük szívünkre a kezünket, a mai világban rászorulót nem nehéz találni.

Mire biztatom a gödöllői és a környékbeli településeken élő segíteni vágyókat? Keressék a kapcsolatot ezzel az újonnan alakuló csapattal minden második héten kedden a Civil házban, mert jó lesz barátok között eltölteni egy-egy kellemes estét, mert jó lesz segíteni azoknak, akik rászorulnak, mert jó lesz közösen ötletelni, megvalósítani jó  programokat, mert jó lesz egy 115 éve jól prosperáló világszervezethez, s egyáltalán valahová tartozni…

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum