2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Mentorprogram: Matyó hímzést és újrahasznosítást tanulhatnak a diákok

Mentorprogram: Matyó hímzést és újrahasznosítást tanulhatnak a diákok

Generációkon átívelő értékmegőzésre buzdít a Hímezz magyarra mozgalom
Mentorprogramot indítottak a Hímezz magyarra program ötletgazdái. Petrányi-Szöőr Anna és Árvai Erzsébet, valamint a Réthy Fashion tulajdonosa, Réti Éva nem titkolt célja az, hogy a fiatalokban is kialakuljon az úgynevezett „patrícius életérzés”.

A mentorprogram életre hívásával Petrányi-Szöőr Anna, dédapjának, a hajdúsámsoni iskolaalapító, Szöőr Antalnak szeretne emléket állítani. „Polgármesteri és iskolaigazgatói ajánlással kerül mentorálásra egy Hajdúsámsonból és egy Darnózseliből származó, kortárs népművészet iránt érdeklődő felső tagozatos diáklány” – árulta el Petrányi-Szöőr Anna, a Hímezz Magyarra Kft. ügyvezetője.

Életérzés a lelki összetartozásért

„Régi és nagy célunk, hogy Matyóföldtől a Beregszemes hazájáig átíveljük a magyar tájakat így neveljük a gyerekeket tájhazafiasságra. A Hímezz magyarra program nem más, mint egy életérzés, 15 millió magyar lelki összetartozását szolgálja, stílusikonunk: Szeleczky Zita, művésznő szellemében. Árvai Erzsébet szakmai vezetővel álmodtuk meg a projektünket, 135 féle hímzésmotívummal dolgozunk, de nem csak ennyi van, hiszen a variációk száma szinte végtelen” – tette hozzá Petrányi-Szöőr Anna.

A mentorprogram során a mezőkövesdi Árvai Erzsébet autentikus matyó hímzésre tanítja a fiatal tehetségeket, valamint megismerteti velük Takács István, matyó freskófestő, festőművész, egyben divattervező, hímzés motívumait is. A szigetszentmiklósi Réti Éva bevezeti a lányokat az újrahasznosítás rejtelmeibe, hiszen ő nagymestere annak, hogy a hímzett terítőket, régi farmereket, függönyöket, vagy akár kávékapszulákat is kreatívan lehessen újrahasznosítani.

„Mikor 2019-ben csatlakoztam a Hímezz magyarra mozgalomhoz, akkor mint újrahasznosítók kerültünk ebbe a csapatba. Mindig szerettem volna egy divatcéget, de nem azt a hagyományos értelemben vett divatot képviseltem. Hamar kiderült, hogy az újrahasznosítással szeretnék foglalkozni, mert oda egy teljesen más típusú gondolkodás kell, amit a fiataloknak is szeretnénk átadni – mondta Réti Éva, a Réthy Fashion tulajdonosa.

Minden magyar büszke lehessen arra, ahol él

A magyar hímzés összetartó erejű és hiszem, hogy aki viseli, az érti és érzi ennek jelentőségét. „Márai Sándor, író novelláiban többször utal a generációkon átívelő értékmegőrzésre, szellemi értékek gyarapítására mind az urbánus, mind a népkultúrát illetően. A lokálpatriotizmust megerősítő mentorprogram célja az is, hogy minden magyar büszkén vállalja fel a szűkebb pátriáját” – tette hozzá a Hímezz Magyarra Kft. ügyvezetője.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=kKdb4k3706E&t=117s

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum