2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Képernyőt ettek a baktériumok

 Különleges kísérletet mutattak be a Miskolci Egyetem kutatói a Pannon-tenger múzeumban: baktériumok ettek televíziót.  Pontosabban egy képernyőt bontottak szét  a sajtótájékoztató résztvevői előtt, s mikroszkópon illetve  demonstrációs filmen mutatták be, hogyan  lehet  a mikrobák segítségével oldatba vinni, majd onnan kinyerni különleges anyagokat.

A Föld napjához kötődő események záróaktusa volt ez a találkozás, ahol is, a Hulladék a jövő nyersanyaga téma jegyében zajlottak előadások, és kísérletek, méghozzá a szép korúak akadémiájának, előttük pedig a sajtó képviselőinek jelenlétében.
Egy amerikai – akkor még egyetemi hallgató – Denis Hayes 1970. április 22-én indította el a mára már világméretű mozgalmat, a Föld napját, amit azóta is minden évben ezen időtájban  ünnepelnek. A Miskolci Egyetemen évtizedek óta folyik a föld, – és anyagtudományokhoz kapcsolódó kutatási, oktatási munka, amely a társadalmi igények mellett a környezeti szempontokat is figyelembe véve keresi a fenntartható nyersanyag gazdálkodás kihívásaira a válaszokat. A Miskolci Egyetemen folyó stratégiai alapkutatási programok is ennek a hosszú távú stratégiának a részei, amelyek közül most a  CriticEl” című projekt a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és a miskolci Herman Ottó Múzeum közös szervezésében a Miskolci Egyetemen folyó „Szép korúak Akadémiája” programsorozat keretében mutatta be eredményeit és invitálta a résztvevőket az ismeretterjesztő tematikájú, közös Föld napi ünneplésre.
A programban bemutattak olyan a technológiákat, amelyek nincsenek kritikus elemek nélkül, mint az elektromos autók, lebegő mágnesek,„eltűnő” konyhai eszközök. És beszámoltak többek között arról , hogy világviszonylatban évente kb. 250 millió tv-t értékesítenek, ennek közel 90 százaléka síkképernyős LCD technológiával készül. Ezek a készülékek is többféle un. kritikus elemet tartalmaznak kis koncentrációban (<100 mg/kg) a különböző alkatrészeikben, melyek kinyerése, és a hasznosítása elemi érdeke az fenntartható Európai nyersanyagellátásnak. A rendezvényen a résztvevők megtekinthették egy LCD monitor felépítését, megismerhették a működési elvét és a kritikus elemek elhelyezkedését a készülék különböző alkatrészeiben mikroszkóp segítségével (pl. kijelző panel, LED háttérvilágítás, távirányítóban lévő AA típusú akkumulátor). És bemutatták, miként segíthetik a szabad szemmel nem látható élőlények ezeknek az anyagoknak a kinyerését, s szóba került a kritikus elemek kinyerésének lehetséges technológiája is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…