2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Hungarikumok találkozása Herenden

A Herendi Porcelánmúzeum soron következő időszaki kiállítása hazánk két kiemelkedő Hungarikumának találkozása.

A Halasi csipke, mely 109 éve jelent egyet a kiváló minőséggel és manufakturális szépséggel – hasonlóan a Herendi porcelánhoz – legszebb darabjaiból nyílt kiállítás a múzeumban. Az ünnepélyes megnyitón dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Beszédében aktuális témáról beszélt: a készülő Hungarikum törvényről, és annak járulékos veszélyeiről. Meggyőződése szerint Hungarikumnak lenni igen komoly rang, és csak az érdemelhetné ki, akinek termékeit a föld négy sarkán ismerik.

Dr. Várnai László, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke beszédében hangsúlyozta a két minőségi, kézműves termék közötti párhuzamokat, felidézte a Halasi csipke történetének fontos állomásait. Kiemelte, hogy talán a legbüszkébbek a Brüsszeli (a csipke őshazája) Világkiállításon elért első helyre.

Cseh Erzsébet Sára művészettörténész asszony megnyitó beszédében érdekes és izgalmas adalékokkal szolgált a csipkekészítés művészetéről, hátteréről. Örömét fejezte ki, hogy Herenden, pont Herenden is kiállításra kerültek a legszebb csipkék. A királynők csipkéje, a csipkék királynője méltó helyre került.

A megnyitót a Herendi Zeneiskola növendékeinek előadása, valamint nagy érdeklődést vonzó csipkevarrás bemutató színesítette.

A csipkecsodák május 15-ig tekinthetők meg a Herendi Porcelánmúzeum földszinti kiállítótermeiben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek