2021. 12. 6. hétfő

Miklós
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Hogyan épít közösséget a rádió?

Napjainkban az internet térhódításának köszönhetően az emberek fizikailag egyre inkább eltávolodnak egymástól. Az online tér sokakat szinte “beszippant”, így fordulhat elő egyre gyakrabban az a szomorú jelenség, amikor egy együtt vacsorázó asztaltársaság tagjai beszélgetés helyett a mobiljukba mélyednek.

A lakóhelyi közösségek szerepe is egyre inkább csökken. Míg húsz évvel ezelőtt, ha valaki például szerelőt keresett, akkor körbekérdezett a szomszédok között, ma pedig egyszerűen csak beüti a keresőbe, és pillanatok alatt rengeteg találatot kap. De vajon jó-e ez az irány, és mit lehet tenni, hogy megmaradjanak az értékes emberi kapcsolatok?

Közösség a rádióval

A rádiózás valaha az információszerzés első számú forrása volt, és a megjelenése idején forradalminak számított. Gondoljunk csak bele: a nyomtatott sajtó minimum egy nap késéssel tudta csak lehozni az aktuális híreket, melyeket viszont a rádióban szinte azonnal be tudtak jelenteni.

A rádiózás hajnalán még sokaknak nem volt készüléke, aki viszont rendelkezett vele, az valószínűleg megosztotta az aktualitásokat a szomszédaival, közeli ismerőseivel. Ez már alapvetően is egyfajta közösségépítés volt, hiszen az emberek összegyűltek, és megbeszélhették egymás között a rádióban hallottakat. Telefon és internet híján pedig ezt csak személyesen tudták megtenni.

Bár napjainkban már nem okoz gondot pár pillanat alatt kapcsolatba lépni a bolygó túlsó felén élő embertársainkkal, azonban a szűkebb környezetünkben lévőket sem érdemes elhanyagolni.

A rádió, amely aktív része a mindennapoknak

A Szolnok, Karcag és Tiszakécske környékén lakóknak bizonyára nem ismeretlen az Aktív Rádió, mely a térség leghallgatottabb adója. Az 1995-ben indult csatorna eleinte csak 12 és 20 óra között sugárzott, 1999-ben azonban egy sikeres pályázatot követően átállt a 24 órás műsorszolgáltatásra.

Az Online Rádió weboldalán is hallgatható csatornán reggel 6 órától egészen este 20-22 óráig élő műsorokat sugároznak, melyek közt gyakori a helyi híreket és információkat közvetítő híradó. Emellett játékokkal és magazinműsorokkal is jelentkeznek, melyekkel ugyancsak a környéken élőket szeretnék megszólítani, közelebb hozni egymáshoz.

A rádió nem hazudtolja meg nevét, hiszen aktív tagja a helyi közösségi életnek. A csatorna munkatársai részt vesznek a környékbeli rendezvények lebonyolításában, illetve a legtöbb megyeszékhelyen zajló, közéleti eseményről élőben közvetítenek, ezáltal buzdítva a lakosságot arra, hogy aktív részese legyen a térség életének.

A műsorvezetők mind tapasztalt rádiósok, melynek köszönhetően a csatorna a térség legnépszerűbb adója, ezáltal több díjjal is büszkélkedhetnek. A változatos zenei kínálatnak köszönhetően a legtöbb korosztály ízlését kiszolgálják, a helyi értékekre és történésekre való fókuszálás pedig segít abban, hogy egy aktív, támogató közösséget építsenek./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum