2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Fényképezőgép állvány nyaraláshoz

A nyár beköszöntével elérkezett az utazások ideje is. Akár belföldön készülünk pihenni, akár külhoni úticélunk van, érdemes időben átgondolni, hogy mennyit és mit csomagoljunk az útra. Ha nem saját közlekedési eszközzel megyünk, hanem busszal vagy repülővel tervezzük utunkat, akkor különösen fontos, hogy hány darab és mekkora csomagot viszünk magunkkal. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a repülőn a kézipoggyász mérete és súlya mellett az sem mindegy, hogy mit vihetünk fel az utastérbe.

Az utazás emlékei

Az utazás, nyaralás nélkülözhetetlen kelléke a fényképezőgép, igaz, sokan már egy jobb minőségű mobiltelefonnal is végigkattintják kirándulásaikat is. Azok azonban, akik fényképezőgéppel vágnak neki a nagyvilágnak, lényeges pont a fotós felszerelés összeállítása. Aki dolgozott már fényképezőgéppel, az pontosan tudja, hogy a fotós eszköztára nem áll meg a kameránál. Ha csak az alapvető kiegészítőket is visszük magunkkal, akkor is legalább egy táskányi tartozékkal kell számolni. Ilyen kiegészítő az objektív, a vaku, a pótakkumulátor vagy éppen a fotós állvány. Természetes számtalan tényező befolyásolhatja, hogy mekkora és milyen állványt viszünk magunkkal az útra, de az biztos, hogy nélküle nem érdemes elindulni, ha valóban minőségi fotókat szeretnénk készíteni.

Kicsi és célszerű

A súly és méret mellett arról se feledkezzünk meg, hogy mekkora az állvány teherbírása: elbírja-e a rápakolt kamera-objektív-vaku hármast? Praktikus olyan állványt választanunk, ami masszív ugyan, de lábai összecsukhatók. Kirándulásnál talán nem olyan fontos, hogy méteres magasságból is fotózzunk, ezért válasszunk kicsi állványt.

Nagy eséllyel könnyen találunk majd olyan kerítést vagy nagyobb követ, ahová biztonsággal felállíthatjuk az állványos fényképezőgépünket. Az állvány mindenképpen szükséges hosszú záridős fotózásnál, például vízi képeknél. A családi csoportképnél sem kell idegent egy kattintásra megkérni: a kamerát időzítéssel az állványra helyezve mindenki ott lehet a közös képen.

Elviszem magammal

Jó választásnak bizonyul a Manfrotto PIXI alumínium, tripod állványa. Hossza nem haladja meg a 20 centit, és 190 grammjával igazán nem kell terhet cipelnünk. Gömbfejére biztonsággal csatlakoztatható a kamera, és a gyártó azokra is gondolt, akik mobiltelefonnal fényképeznek. Telefontartóval is kapható, amit akár szettben is beszerezhetünk.

A PIXI állvány kompakt paramétereiből adódóan kiváló útitárs lehet, akár biciklitúránál is, ahol valóban minden plusz gramm fokozottan számít. Nagyobb DSLR kamerákhoz már a gyártó nagyobb állványokat is kínál, de alap kiegészítőként jó döntés a PIXI. Hátizsákban is könnyedén elfér, és gond nélkül magunkkal tudjuk vinni bárhová./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek