2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A tudomány nevében robbantottak

A tudomány nevében robbantottak az EJMSZ természettudományos rendezvénysorozatának utolsó állomásán
A mérnöki munka nem csak izgalmas, de jól is fizet

Tegnap Budapesten a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban megtartott előadásokkal zárult le az a 10 állomásos országos természettudományos rendezvénysorozat, amelyet az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) azért szervezett, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a természettudományokat és a mérnöki hivatást. Az összesen több mint 1800 fiatal részvételével megtartott roadshow-n a diákok a műszaki pályákhoz tartozó tudományokba kaptak szórakoztató bepillantást látványos kémiai és fizikai kísérletek segítségével. A rendezvénysorozat célja, hogy Magyarországon is egyre több fiatal válasszon élethivatásul természettudományos és mérnöki területeket, mert a mérnöki munka nem csupán az egyik legértékesebb terméke hazánknak, de a jövő legnagyobb problémáinak megoldása, mint a környezetvédelem, az energiahiány vagy éppen a társadalom elöregedésének kérdései, pontosan ettől az ágazattól várhatók. 

Magyarország legkelendőbb terméke ma a nagyvilágban a magyar mérnöki munka, hazánk legexportorientáltabb ágazatai erre alapulnak. A gazdasági hatásokon túl azonban a XXI. század legégetőbb problémáinak megoldása is ettől a területtől várható: olcsó és környezetbarát energia előállítása, a káros környezeti hatások felszámolása, az elöregedő társadalmak problémáinak kezelése a természettudományoktól, ezen belül is leginkább a mérnöki tudástól várható. Ezért Magyarország számára kulcskérdés, hogy elegendő érdeklődő fiatal válassza élethivatásul ezt a pályát, ugyanakkor a munkaerőpiacon is ezek a területek emelkednek ki a bérezésben. 
„Sok racionális érv van, hogy miért érdemes mérnöknek lenni, de ha egy gyakorló mérnököt kérdezünk erről, a legtöbbször azt az egyszerű választ kapjuk: ez az egyik legizgalmasabb élethivatás a világon. Szövetségünk, az EJMSZ, semmi mást nem szeretne elérni, mint ezt a tapasztalatot átadni a pályaválasztó fiataloknak. Ezt a célt szolgálja a most befejezett természettudományos roadshow is.” – húzta alá dr. Palkovics László, az EJMSZ elnöke, akadémikus.
A diákok érdeklődésének felkeltésére nagy szükség van, mert a lehetőségekhez képest még mindig kevesen választják élethivatásul ezt a ma még kevéssé divatos területet.
„Amíg a természettudományos és mérnöki munka csak kevéssé, ezzel szemben annak egyes eredményei, mint például egy-egy új okostelefon vagy éppen egy autó, már-már kultikusan is divattárgyakká váltak. Szeretnénk elérni, hogy ebből a csillogásból egy kis fény a fejlesztés, a kutatás örömére is vetüljön. Azon dolgozunk, hogy a fiatalok érzékeljék: egy mérnök ma Magyarországról a világ legizgalmasabb feladataiban vehet részt.” – fogalmazott Varjasi Gábor, az EJMSZ alelnöke és a Középiskolai Munkacsoport vezetője.
„Fontos, hogy a fiataloknak az iskolák elvégzése után olyan élethivatása legyen, aminek piaci realitásai is megvannak Magyarországon. A természettudományos és mérnöki munkák ilyenek, stabil, jól fizető álláshelyekre számíthatnak, akik ebben az irányban folytatják tanulmányaikat.” – emelte ki megszólalásában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a program fővédnöke a záróeseményen.  
A Természettudományi Roadshow előadásain a kísérletek mellett gyakorló fiatal mérnökök megosztották tapasztalataikat, hogy a középiskolások betekintést kapjanak a pálya mindennapjaiba.
A Hajdúböszörménytől Budapesten át Győrig az egész országot lefedő program fontos része az EJMSZ természettudományokat és a mérnöki hivatást népszerűsítő tevékenységének, amely során az olyan, fiataloknak szóló események mellett, mint a gyárlátogatás, táboroztatás, az EJMSZ kutatást is végez a pályaorientációról.  


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek