2023. 10. 2. hétfő

Petra
1 EUR 390 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Egy új retró könyv az 1970-es, 80-as évek karácsonyairól

Egy új retró könyv az 1970-es, 80-as évek karácsonyairól

„Így karácsonyoztunk a 80-as években” címmel megjelent Glázer Tamás újabb könyve, a Tó-retró könyvtár sorozatban. A szerző a Balaton rejtélyeinek megfejtése után most az 1970-es, 80-as évek karácsonyait idézi fel, hihetetlen és humoros történeteket mesélve a Kádár-kor utolsó évtizedeinek ünnepeiről.

 

 

 

 

 

 

Vajon a télapót vagy a Jézuskát várták akkoriban a gyerekek, és milyen játékok kerültek a karácsonyfa alá? Honnan érkezett a vasfüggöny mögé Moncsicsi, Buci-baba és számtalan matchbox, hogyan utánozták le akkoriban a nyugati siker társasjátékokat? Milyen szaloncukrokkal és égőkkel díszítettük fel a karácsonyfát, és mit viseltünk a jeles ünnepen? Belekóstolhatunk néhány retró fogásba is, megtudjuk miért volt menő a konzervétel, és megemlékezünk a konyhák robbanó sztárjairól, a kuktafazékról és a kotyogós kávéfőzőről. A harmadik és a negyedik fejezet a felnőttek ajándékait veszi sorra, kezdve a menő KGST kozmetikumokkal és márkákkal, majd az is kiderül, hogy miként vált Magyarország igazi nylonharisnya nagyhatalommá. Ezek után sorra kerülnek a „hanyatló” nyugatról származó technikai vívmányok, illetve azok koppintásai, amelyek csak sok-sok évvel az eredeti darabok piacradobása után kerültek csak be a hazai KREAVILL-ok polcaira.

A szerző felfedi szüleink és a nagyszüleink ajándékbeszerző praktikáit, hiszen a boltokban nem igen lehetett kurrens cikkeket kapni, az élet kiskirályainak tartott kamionosoktól és a dollárboltok üzéreitől viszont annál inkább. Igazi mutyiországról mesél a könyv, ahol a pult alól mérték a jó minőségű diót és mákot, és ahol Jaffa, Sztár, Márka és Traubi üdítőkkel kívánták elorozni az elsőséget a kólától, mindeközben otthon ment nagyüzemi szeszkotyvasztás. Érdekességként a könyvből még az is kiderül, hogy 50 évvel ezelőtt mennyibe került a karácsony, és mit árultak hivatalosan a közértben és az áruházakban. Glázer Tamás új könyvéről elmondta: „Ajánlom ezt a könnyed, humoros olvasnivalót kicsiknek és nagyoknak egyaránt, akik szeretnének egy különleges időutazásra indulni a 70-es 80-as évekbe. Hihetetlen történetek, retró giccsparádé és tömény nosztalgia a hiánygazdaság időszakából, a vasfüggöny mögül. Sokunknak ez az időszak a gyermekkort jelenti, de a vicces sztorik, amelyek mögött hosszú évek kutatómunkája áll, azoknak is érdekesek lehetnek, akik később látták meg a napvilágot.”

A Balaton legnagyobb rejtélyei című könyvhöz hasonlóan ez is egy hiánypótló kiadvány, ami az előző rendszer mindennapjait és a karácsonyi készülődést mutatja be. A szerző blogjának szellemiségében teszi ezt könnyed hangvétellel, sok-sok információval és politikamentesen.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek