2023. 03. 26. vasárnap

Emánuel
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Washington kész tárgyalni Moszkvával

Washington kész tárgyalni Moszkvával a biztonsági garanciákról, de nem közölte, hajlandó-e lemondani a NATO további keleti terjeszkedéséről, és visszavonni a NATO csapatokat és fegyverzeteket Kelet-Európa volt szocialista országaiból – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

     Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közlése szerint az amerikai-orosz tárgyalások január elején megkezdődnek. Kétoldalú tárgyalásról van szó, másokat nem vonnak be. Értesülés szerint Oroszország külön fog tárgyalni a NATO-val, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel.

     Moszkvában pozitívan fogadták, hogy az Egyesült Államok elnöke a tárgyalás mellett döntött, de nem ringatják magukat illúzióban, hogy az Egyesült Államok és a NATO magától feladná az orosz határok mentén kiépített pozícióit. Ahhoz, hogy feladja, nélkülözhetetlennek tartják a külső nyomást, beleértve a katonai nyomást is, hogy a Nyugat megértse, túllőtt a célon, nincs tovább – értékelte a Békekör tudósítója a rendelkezésre álló információk alapján.

     Az amerikai tárgyalási készség jeleként Mark Milley, az amerikai fegyveres erők vezérkarai egyesített bizottságának főnöke szerdán a biztonsági helyzetről tárgyalt Valerij Vasziljevics Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével. Nem fér kétség ahhoz, hogy megbeszélésük középpontjában Ukrajna állt. Amerikai részről szeretnék elkerülni, hogy Oroszország erőt alkalmazzon Ukrajnával szemben. Csak az nem világos, mit tesz Amerika azért, hogy ezt elkerülje. Hiszen orosz részről leszögezték, átléphetetlen vörös vonalnak tekintik Ukrajna felfegyverzését és bevonását a NATO-ba. „Tényleg azt hiszik, hogy ölbe tett kézzel fogjuk nézni, hogyan fegyvereznek föl szélsőséges erőket a szomszédunkban?” – szegezte a kérdést Putyin orosz elnök kedden a NATO-nak.

    Hogy mennyire komoly az amerikai készség a tárgyalásra, napokon belül világossá válhat azzal, hogy Biden elnök aláírja-e az Ukrajnának szánt 300 millió dolláros fegyverszállítmány kézbesítését vagy sem.

     Az ukrán hadsereg közben Javelin típusú amerikai tankelhárító rakétákkal  folytatott éles hadgyakorlatot a kritikus donbaszi térségben.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2021/12/21/putyin-a-nyugat-elszamitotta-magat/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek