2023. 02. 7. kedd

Rómeó, Tódór
1 EUR 391 HUF
1 GBP 438 HUF

Vác és Aszód között újraindult a személyszállítás

 

2022 december 11-én, az országos menetrend változással egyidejűleg újból indult a személyszállítás a Vác  – Aszód közti vasútvonalon.

 

 

 

 

Ezen a szakaszon 2009-ben állították le a személyszállító vonatokat. A 77-es menetrendi útvonal három szakaszból áll. Váctól Vácrátótig a 71-es menetrendi mezőben közlekedő Vác – Rákospalota – Budapest, Nyugati pályaudvar vonatokkal halad együtt 10 kilométeres hosszon, majd Galgamácsáig újabb 15 kilométeres önálló szakasz következik. Befejezésül Galgamácsa és Aszód között szintén 10 kilométernyit a 78-as menetrendi mezőben járó Aszód – Balassagyarmat vasútvonallal halad közös útvonalon. A pálya végig villamosított, eredetileg az ipari szállítások miatt épült ki. Jelenleg napi hét pár személyvonat közlekedik az útvonalon. Az Észak-Magyarország felől a Dunakanyar, Börzsöny vidékére utazóknak így jóval rövidebb lehet a vasúti utazásuk.

Kérdéseinkre a MÁV ZRt Kommunikációs Igazgatósága írásban válaszolt. Eszerint az új menetrendet úgy állították össze, hogy az elsősorban a diákok és a munkába járók igényeinek kedvezzen. Vác és Aszód között naponta hét pár S77-es jelzésű személyvonat közlekedik.

Ezt a vasútvonalat december 11 és 31 között 1600 utas vette igénybe, ebből 156-an bérlettel, míg 1476-an menetjeggyel utaztak. Az megállapítható, hogy csúcsidőben egyértelműen kihasználtabbak a szerelvények, mint azon kívül

Hétköznaponként 432-es mozdony (V43-as) által vontatott „fecske” Bhv kocsik közlekednek vezérlőkocsival ingavonatként, hétvégenként pedig szóló FLIRT motorvonatok.

Kertész Z István

Képek forrása: MÁV Zrt

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek