2022. 09. 28. szerda

Vencel
1 EUR 412 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Tengerentúli mintára készülnek a K + R parkolók a miskolci iskoláknál

Tengerentúli mintára készülnek a K + R parkolók a miskolci iskoláknál

K+R vagyis Kiss & Ride a neve annak a tengerentúlon jól bevált parkolási módszernek, mellyel a szülők rövid autós megállását segítik az oktatási intézmények előtt.

„Gyors puszi és indulás”-t jelent a magyar megfelelő, mely nem csak meggyorsítja, de biztonságosabbá is teszi a tanulók iskola előtti kiszállását a gépkocsikból.

 

Az első ilyen miskolci K+R parkoló a Dayka Gábor utcán készül, hiszen ez a belváros egyik legforgalmasabb közlekedési gócpontja a reggeli órákban, ahol pár méteren belül két iskola is található.

Cél, hogy az iskola melletti reggeli forgalmat a „gyermekszállítós” csúcsidőben keretek közzé foglalja és a jelenlegi gyakorlatot megszüntetve, moderált körülmények közé szorítsa.

 

A Kossuth Lajos Gimnázium előtti parkoló szakaszon már folyamatban van egy olyan terület kialakítása, amelyben megállva a szülő gondoskodhat a tanuló biztonságos és gyors kiszállásáról.

Reggel 7.00 és 8.00 óra között 4 parkolóhely kerül lezárásra az intézmény előtt erre a célra, bójával elkülönítve, KRESZ táblával jelölve.

A szülő ide megállva, lehetőség szerint az autóból nem kiszállva, azt nem leállítva kiteszi gyermekét, majd tovább halad.

Jelenleg ez szabályozatlan, balesetveszélyes, mivel gyakorta a sáv közepén állnak meg a járművekkel mindkét irányban, a gyerekek pedig átszaladnak az úttesten.

 

A kiszállásra kijelölt területet a Kossuth Lajos Gimnázium térkövezte le, így a tanulók időjárástól függetlenül, száraz, tiszta talajra lépnek ki az autóból, közvetlenül az intézmény elé.

 

A miskolci önkormányzat városszerte tovább terjesztené a jó gyakorlatot – mely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságával szoros együttműködésben valósul meg –  így remélhetőleg hamarosan egyre több intézmény előtt alakul ki a gyors és biztonságos iskolába járást segítő K+R parkoló.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A hagyományoknak megfelelően 2022. szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától tartanak megemlékezést Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (…