2023. 03. 22. szerda

Beáta, Izolda, Lea
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Salkaházi Program – Igénylés nélkül, idén is emelt összeget kapnak a jogosultak

Salkaházi Program – Igénylés nélkül, idén is emelt összeget kapnak a jogosultak

Az eredeti összeghez képest 20 százalékkal többet, idén már 12 000 forintot kapnak a Salkaházi Sára Miskolc Programban a támogatásra jogosult miskolci idősek – erről sajtótájékoztatón számolt be Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere és Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere.

Halászné Rőthy Anita, a Miskolci Kulturális Központ közművelődési szakmai vezetője pedig arról beszélt, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, idén milyen rendezvények várják majd a programban a szépkorúakat.

 

Az eseményen Veres Pál úgy fogalmazott: „Miskolc város vezetése kiemelten fontosnak tartja, hogy lehetőségeihez mérten megpróbálja megköszönni, meghálálni mindazt a sok évtizedes munkát, amelyet a miskolci szépkorúak a városért, az itt élőkért végeztek. Éppen ezért kapott a Nagy-Miskolc Programban kiemelt helyet az, hogy a Salkaházi támogatás nemcsak hogy megmaradjon, hanem a város lehetőségeinek megfelelően növekedhessen is. Ezért nem mondott le a városvezetés arról, hogy a kormányzati elvonások, a koronavírus miatt kiesett bevételek, illetve a megörökölt gazdasági nehézségek ellenére is mindenképp kifizesse – a korábban tett vállalásoknak megfelelően minden évben emelt összeggel – ezt az egyszeri, de sokaknak így is komoly segítséget jelentő juttatást.”

 

Varga Andrea alpolgármester az igénylés részleteiről szólva elmondta, hogy idén már az eredeti összeghez képest 20 százalékkal megemelt összeget, 12 000 forintot kapnak a juttatásra jogosultak, a folyósítást pedig már igényelniük sem kell, azt ugyanis mindenkihez automatikusan, hivatalból eljuttatják majd a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott, 2021. október 1-jei adatoknak megfelelően.

 

Varga Andrea elmondta azt is, hogy a jogosultságnak négy feltétele van. Az igénylőnek a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által igazoltan a nyugdíjminimum tízszeresét – 2021-ben 285 000 forintot – nem meghaladó havi nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban kell részesülnie, Miskolc közigazgatási területén kell bejelentett lakóhellyel rendelkeznie, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyilvántartásában szereplő folyósítási vagy levelezési címének is miskolcinak kell lennie, és fontos az is, hogy a támogatást csak hatvanadik életévüket betöltött miskolciak kaphatják.

 

Aki valamilyen okból mégsem kapja meg automatikusan a támogatást, az kérelmet nyújthat be az önkormányzathoz december 31-ig.  Ilyen ok lehet például, ha az illető 2021. október 1-je után töltötte be a hatvanadik életévét, vagy az után ment nyugdíjba. Az igényléshez szükséges dokumentumokat le lehet tölteni a www.miskolc.hu internetes oldalról is, a megítélt támogatást pedig postai úton kapják meg az érintettek november 1. és december 15. között – foglalta össze a tudnivalókat Miskolc alpolgármestere.

 

A Salkaházi Sára Miskolc Programban várható kulturális-szórakoztató rendezvényekről a szervező Miskolci Kulturális Központ közművelődési szakmai vezetője, Halászné Rőthy Anita elmondta, hogy idén is igyekeztek minél színesebb, változatosabb kínálatot összeállítani. A tervek szerint, amennyiben ezt a járványhelyzet lehetővé teszi, november 22-én 18:00 órától Szalóki Ági sanzon és swing estjét tekinthetik meg a program résztvevői a Művészetek Házában. November 25-én 18:00 órától a Zenegép ad majd koncertet az Ady Endre Művelődési Házban, december 21-én 18:00 órától a Miskolc Dixieland Band lép majd fel Szulák Andrea vendégszereplésével a MÜHÁ-ban, december 29-én, ugyancsak este hattól pedig a Hegedűs a háztetőn című musicalt láthatják majd az érdeklődők a Miskolci Nemzeti Színházban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek