2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Oroszország mentőövet dob Nyugat-Európának – Tudósítás

Oroszország mentőövet dob Nyugat-Európának – Tudósítás

Oroszország november 8-tól növeli gázszállításait Nyugat-Európának, és kielégíti azokat a hosszú lejáratú szerződéseken felüli uniós megrendeléseket is, amelyeket a nyugat-európai energiaválság miatt kapott az elmúlt hetekben – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

     Putyin elnök szólt Alekszej Millernek, a Gazprom vezérének, hogy november 8-ig fejezzék be a földalatti orosz tározók feltöltését, és fokozatosan térjenek át az Oroszországon kívüli gáztározók feltöltésére. Úgy tudni, hogy az orosz döntés az Európai Unió kérésére született. Üzenetükben az Unió illetékesei arra hivatkoztak, hogy a lakosság súlyos helyzetbe kerülhet, ha nem jut hozzá a szükséges energiához a téli hideg beálltának közeledtével. Kitértek az ipari termelés fontosságára is, melyet csak csökkentve tudnának biztosítani orosz gáz híján annak minden következményével a lakosság ellátására nézve.

     Az Oroszországhoz intézett kérés előterjesztői között olyanok is vannak, akik az oroszellenes gazdasági és politikai szankciók éllovasainak számítottak – vélik tudni. Orosz részről mégis túltették magukat a sérelmeiken, és úgy döntöttek, hogy Nyugat-Európa segítségére sietnek, hogy lakosság ne fázzon.

     Nyugat-Európa gázfogyasztásának 40 százalékát fedezik az orosz gázmezőkről. Szerződési kötelezettségeinek a Gazprom óriásvállalat következetesen eleget tett, de a szerződéseken felüli szállításra csak részben tudott vállalkozni, tekintettel a földgáz iránti ázsiai, különösen a kínai kereslet látványos megnövekedésére. Az ázsiai szükségletek üzleti szempontból előnyösebb kielégítése végett az Egyesült Államok és Katar is Ázsiába irányította át folyékony gázszállításait. Az így kialakult helyzetben Nyugat-Európában energiahiány keletkezett, ellátási gondokkal kerültek szembe, több helyütt korlátozták a villanyáram és a gázszolgáltatást. A gondokat tetézte az Unió megfontolatlan energiapolitikája, hiszen anélkül próbáltak átállni a fosszilis energiahordozókról a környezetkímélő energiatermelésre, hogy közben biztosították volna a termeléshez és a lakosság ellátáshoz szükséges energiát. Példa rá Németország, ahol leállították az atomerőműveket, és bezárják a szénalapú erőműveket.

     Az EU elhibázott energiapolitikájának következtében négyszerésére-ötszörösére emelkedtek az energiaárak kontinensünk nyugati felén. Az EU vezetése a lakossággal akarja megfizettetni hibás politikájának árát.

    A gázszállítás növelésével Oroszország lényegében mentőövet dob Nyugat-Európának. Természetesen nem ingyen, hiszen a gáz azonnali-piaci (spot) ára lényegesen magasabb a szerződéses árakénál. Mindenesetre a szállítások fokozatos növelésének puszta bejelentése is árcsökkentő hatást gyakorolt a piacokra, és a gáz ezer köbméterenkénti 4-5 ezer dolláros ára 800-1000 dollárra mérséklődött. A szerződéses és a spotpiaci árkülönbséget jól érzékelteti, hogy a Moldovával öt évre megkötött, november 1-én érvénybe lépő szerződés értelmében Kisinyovnak 500-600 dollárjába kerül ezer köbméter orosz gáz. Ami pedig Magyarországot illeti, a magyar-orosz jó viszony, és a Gazprommal 15 évre megkötött hosszú lejárató szerződés még ennél is kedvezőbb árakban jut kifejeződésre, nem szólva az energiaellátás biztonságáról.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek