2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Nukleáris nagyhatalmak közös nyilatkozata az atomháború megelőzéséről

Nukleáris nagyhatalmak közös nyilatkozata az atomháború megelőzéséről

         Nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és sohasem szabad megvívni – állítja az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország hétfőn egyidejűleg kiadott közös nyilatkozatában.

        Az orosz kezdeményezésre született dokumentumban a világ öt atomnagyhatalma leszögezi: amíg nukleáris fegyverek léteznek, a védelmet, az agressziótól való elrettentést, a háború megelőzését kell szolgálniuk. A közös nyilatkozatban kötelezettséget vállalnak arra, hogy egyikük sem irányít egyetlen atomfegyvert sem a másik négyre, sem pedig egyetlen más államra sem.

      „Elhatároztuk, hogy kölcsönös tisztelet mellett konstruktív párbeszédet folytatunk, és elismerjük egymás biztonsági érdekeit és aggodalmait” – írják.

      Az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország állást foglal az atomfegyverek elterjedése ellen, és kötelezi magát az atomsorompó-szerződésben (NPT) vállalt kötelezettségeinek teljesítésére, beleértve a VI. cikkben foglalt kötelezettségét, miszerint jóhiszemű tárgyalást folytat a nukleáris fegyverkezési verseny mielőbbi leállításáról, a nukleáris leszereléssel kapcsolatos hatékony intézkedésekről, a szigorú és hatékony nemzetközi ellenőrzés melletti általános és teljes leszerelésről.

     A Magyar Békekör megjegyezte: a közös nyilatkozat egy héttel az előtt látott napvilágot, mielőtt Genfben tárgyalóasztalhoz ülnének Oroszország és Amerika képviselői az Oroszország által követelt biztonsági garanciák ügyében.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek