2022. 05. 24. kedd

Eszter, Eliza
1 EUR 383 HUF
1 GBP 447 HUF

Washington beavatkozott a Szentszék belügyeibe

A Szentszék fenntartja magának a jogot, hogy Kínával meghosszabbítsa a püspökök kinevezéséről kötött megállapodását, és visszautasítja a belügyeibe történő amerikai beavatkozási kísérletet – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken mértékadó vatikáni forrásra hivatkozva.

A római katolikus világegyház vezetői alig leplezett felháborodással beszélnek az Egyesült Államok arra irányuló kísérletéről, hogy leépítse kapcsolatát azzal a Kínai Népköztársasággal, amellyel a hidegháború éveiben, és sokáig még azt követően is sokkal inkább a szembenállás volt a jellemző, mintsem a párbeszéd.

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár, értésre adta, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatási kérelmét Ferenc pápa azért utasította el, mert az amerikai diplomácia vezetőjének szándéka a látogatással nem a véleménycsere volt, hanem azt akarta elérni, hogy a Vatikán változtasson Kína-politikáján. „Még a látogatás céljával kapcsolatos álláspontokat sem sikerült közelebb hozni” – mondta.

A Szentszék és Kína két éve kötött megállapodása szerint a kínai püspökök kinevezéséről végső soron a pápa dönt. Az októberben lejáró szerződést a két fél meg akarja hosszabbítani. „Ragaszkodunk döntési szabadságunkhoz, tovább lépünk az úton” – mondta a Vatikán második embere.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A 3-as számú főutat Szikszó irányában teljes szélességében lezárták. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. május 24-én 8 óra …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum