2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Virág helyett egy csokor békét nőnapra!

Elegük van a nőknek Orbánék háborús retorikájából, az állandó harcból. S abból is, hogy vak komondorok országa lettünk.
„Békét akarunk, elég volt az örökös háborúból!” Ezt Gurmai Zita, az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, Európai Parlamenti képviselő jelentette ki csütörtökön Miskolcon, az MSZP megyei nőtagozatának Virág helyett egy csokor békét nőnapra! című rendezvénye előtti, Gúr Nándorral, az MSZP alelnökével, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökével közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a Fidesz elmúlt négyéves kormányzása a családoknak szegénységet, a nőknek megaláztatást hozott. Kiemelte a bölcsődei gondozási díjak bevezetését, amely jelentős terheket rakott a családok vállára, s bírálta azt is, hogy a kormányzati kommunikációval ellentétben a munkáltatók ma mégis kirúghatják állásukból a gyesről visszatérő szülőket. Eközben egy Fidesz-listáról parlamentbe került képviselő kis híján szétveri az élettársa arcát, s mindezt a vak komondorra fogja. „A Fidesz-KDNP azzal is kiállította a bizonyítványt magáról, hogy a 106 egyéni országgyűlési választókerületben összesen hat nőt indít az áprilisi választáson. Lassan több vak komondor lesz a parlamenti padsorukban, mint nő” – mondta Gurmai Zita.

Eközben – folytatta – háborús hangulatot keltettek és tartanak fenn az országban, minden a harcról, a csatáról szól. „Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban azt ígérte, 2012 a konszolidáció éve lesz. Nem lett az, mind a mai napig tart a háborús retorika. Ennek véget kell végre vetni, változás kell!” – jelentette ki Gurmai Zita.

Gúr Nándor kijelentette: úton, útfélen találkozni az adófizetők pénzéből, százmilliókból kitalált és elkészített, de a Fidesznek aprópénzért továbbadott Magyarország jobban teljesít szlogennel, miközben emberek milliói tudják, hogy ez egyáltalán nincs így. Ma a munkavállalók 80-85 százaléka rosszabbul él, kevesebb dolgot tud vásárolni a keresetéből, mint amennyit 2010-ben, a kormányváltás idején tudott.

Torz a Fidesz családtámogatási rendszere is, hiszen sokkal kevesebb adókedvezményt tudnak igénybe venni azok, akik minimálbért keresnek, de ugyanúgy három kiskorú gyermeket nevelnek, mint azok, akik akár egy-két milliót is hazavisznek havonta. Orbán Viktor miniszterelnök is haszonélvezője ennek a rendszernek, sokáig három fiatal-, illetve kiskorú gyermeke után havonta 99 ezer forintnyi támogatást kapott az adófizetők pénzéből, míg a minimálbéres szülők ugyanabban az időszakban csupán havi 15 ezer 600 forintnyi adókedvezményt tudtak igénybe venni ugyanannyi gyerek neveléséért.

A Fidesz nem teljesítette a választási ígéreteit sem. Nem jött létre 400 ezer új munkahely (ez a 10 évre vállalt egymillió új munkahely időarányos része), a sikerpropagandát csak azért tudják nyomni, mert a külföldön munkát vállalókat és a közfoglalkoztatottakat is beleszámoltatják a foglalkoztatási statisztikába. Adócsökkentés helyett új adókat vezettek be, a régiek többségét megemelték. A szegények adójaként ismert általános forgalmi adó például 27 százalékra nőtt, ilyen magas áfa az egész Európai Unióban nincs.

Szerinte a kormányzat becsapta a nőket is, amikor azt ígérte nekik, hogy 40 év szolgálati idő után elmehetnek nyugdíjba. Nem így lett, csak akkor mehetnek el nyugdíjba, ha megszerezték a 40 év nyugdíjjogosultsági időt. Ez nem ugyanaz: utóbbiba például nem számít bele az iskolai szakképzésben, a felsőoktatásban eltöltött idő, de a táppénzen töltött hosszabb időszak sem.

Gúr Nándor kijelentette: a kormányváltók 2014 április 6-a után megszüntetik a bölcsődei gondozási díjakat, gondoskodnak arról, hogy a gyesről visszatérő nőket ne lehessen elbocsátani. Az egyenlő munka egyenlő bér elvét, azaz a nemek közötti indokolatlan megkülönböztetést igyekeznek felszámolni, s támogatni akarják a gyermeküket egyedül nevelő asszonyokat is. Ösztönzik a nők egészségügyi szűrőprogramokban való részvételét, határozottan fellépnek a családon belüli erőszak ellen.

A sajtótájékoztatót követően vette kezdetét a Szinva teraszon az MSZP megyei nőtagozatának rendezvénye, ahol a demonstráció résztvevőihez Gurmai Zita és Gúr Nándor mellett szólt a kormányváltó szövetség (MSZP, Együtt, DK, PM, Liberálisok) két miskolci országgyűlési képviselőjelöltje, Nagy-Korsa Judit és dr. Varga László is.

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…