2022. 07. 7. csütörtök

Apollónia
1 EUR 412 HUF
1 GBP 481 HUF

Vigyél haza! – A jog diadala az igazság felett

Vigyél haza! – kérlelte a beszélőn a Magyar Szociális Fórum (MSZF) kapcsolattartóját az a fiatalember, akit tavaly ötévi börtönbüntetéssel sújtottak több ízben elkövetett lopásért, mert éhezett – számolt róla be az emberjogi fórum pénteken.

 Az MSZF nyilvánosságra hozta a behívónak önként eleget tevő, idén börtönbe vonult elítélt 2019. novemberben benyújtott írásos védekezését, melyben szó szerint a következő szerepel:

 

„Tisztelt Bíróság!

 

Szeretném arra kérni önöket, hogy ne zárjanak börtönbe, hanem függesszék fel a büntetésem végrehajtását, mert

 

–       Elismertem a bűnösségemet, és azért, mert bűntetteimet olyan körülmények között követtem fel, amikor éheztem, és nem adtak nekem munkát, amikor meglátták, hogy cigány vagyok.

 

–       Büntetlen előéletű vagyok. Nincs priuszom.

 

–       Egészségem nincs rendben. Több mint fél éve kínlódom egy ödémával a jobb karomban. Legutóbb szombaton voltam orvosnál vele. Gipszbe tettek, de vasárnap feszülni kezdett, és kénytelen voltam leszedni magamról. Az orvos 15-re visszarendelt a János kórház traumatológiájára.

 

–       A Magyar Szociális Fórum segítségével visszailleszkedtem a társadalomba, felhagytam korábbi életvitelemmel. Szeretném folytatni ezt a visszailleszkedést.

 

Kérem, tegyék lehetővé nekem!”

A vádlott kérése nem teljesült. Az ügyészt oly mértékben hidegen hagyta, hogy nyolcévi letöltendő elzárást és azonnal letartóztatást követelt, pedig ilyen szigorú ítéletet inkább gyilkosra szoktak kiróni. S amikor a bíró „csak” öt évre ítélte a fiatalembert, iratait az asztalhoz vagdosva, magából kikelve adott hangot felháborodásának az enyhének tartott ítélet miatt, melyet aztán másodfokon is helyben hagytak – számolt be az MSZF tudósítója.

 

A tárgyaláson fel sem merült a vádlott levelében szereplő körülmények vizsgálata. (Hiszen a törvény nem ismer enyhítő sem éhezés, sem faji diszkrimináció esetén.) Úgy siklottak el a történtek oka fölött, mintha semmi dolguk sem volna vele! (Csak az MSZF tért ki rá a bírósághoz írt levelében.)

 

Újabb ítélet veti fel a régi kérdést: ki az igazi bűnös? Aki enni akar, vagy aki megtagadja tőle? Rács mögé került a tyúktolvaj, ám büntetlenül sütögetheti pecsenyéjét a társadalom hátán élősködő, a közvagyont „jogszerűen” eltulajdonító tolvaj, aki még helyezésért is versenyezhet az ország leggazdagabbjainak top listáján. Ítélet született egy éhező ember ellen, akit faji alapon kiközösítettek. Diadalmaskodott a jog, az igazság felett. Az uralkodók joga a nép igaza felett. Jogállam 2020!

 

   Vigyél haza!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Újra telefonos csalók!
A Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelent az a csalási forma, amikor telefonhívás alkalmával pénzintézetek alkalmazottjának…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum