2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Új pontot a Modern Városok Programba!

Az MSZP szerint a Miskolc és a kormány között megkötött szerződésben rögzíteni kellene a szmog elleni küzdelem mikéntjét is.

Újratárgyalná a Miskolc és a kormány között köttetett Modern Városok Programot dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője. Mint mondta, erre azért van szükség, mert mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy még egyszer ne fordulhasson elő olyan hosszú ideig tartó, s annyira súlyos légszennyezettség a városban, mint ami immár hetek óta jellemzi Miskolcot és környékét. A szmog ellen olyan intézkedésekre van szükség, amelyek hosszú távon is garantálják, hogy egészségesebb lesz a levegő a városban. Egyebek mellett javasolta a megújuló energiafelhasználás arányának drasztikus növelését, a gáz árának csökkentését, szociális kazáncsere-program beindítását, illetve azt, hogy az állam jelentősen támogassa a zöld kutatás-fejlesztéseket, többek között a Miskolci Egyetemen zajló, úgynevezett szmogkémény létrehozását célzó projektet.

Minderről a szocialista politikus a Búza téren, a légszennyezettség-mérő állomás előtt beszélt kedden.

Szomorú apropója volt a tájékoztatójának, hogy kedden délelőtt éppen Miskolc volt az ország legszennyezettebb levegőjű települése: a szállópor-koncentráció (PM10) az egészségügyi határérték közel nyolcszorosát mutatta. Ugyancsak meghaladta az egészségügyi határértéket a nitrogén-oxid, a nitrogén-dioxid és a benzol is (ez utóbbi közel háromszorosával).

Varga hangsúlyozta: a mérőállomások többsége csak a PM10-et, azaz a 10 mikronnál kisebb porszemcsék koncentrációját méri, de azt nem, hogy ezekből a szemcsékből mennyi a 2,5 mikron alatti. Márpedig ezek a nagyon apró részecskék okozzák a legnagyobb kárt az emberi szervezetben. Az általa javasoltak szerint minél több új, korszerű, PM2,5-es koncentráció mérésére alkalmas állomást kell létrehozni, erre a kormányzatnak forrásokat kell biztosítani. Ezen felül a következőket kell még tenni annak érdekében, hogy Miskolc és a Sajó völgye minél hamarabb karbonsemleges övezetté válhasson:

– Csak olyan beruházást szabad engedélyezni a városban, amely prioritásként kezeli a környezetvédelmet, a beruházó által alkalmazott technológia nem jár számottevő károsanyag-kibocsátással.

– Ösztönözni kell a társadalmi szemléletváltást, ebben vezető szerepet kaphatnak az oktatási intézmények.

– Ösztönözni kell a kerékpározást, mint életmódot: Belgiumban, Lengyelországban jelentős eredményeket értek el ezen a területen. Új kerékpárutak építésére van szükség.

– Csökkenteni kell a gáz árát, hiszen Magyarországon az elmúlt időszakban korántsem lett annyival kevesebb az ára, mint amennyit lehetővé tenne a világpiaci árzuhanás.

– Csökkenteni kell a tűzifa áfáját. Gondoskodni kell arról, hogy a szilárd fűtőanyagot használó emberek megfelelő minőségű és mennyiségű tűzifához juthassanak.

– Folyamatosan ellenőrizni kell a kereskedelmi forgalomban kapható szén minőségét.

– Szociális kazáncsere programot kell indítani, az embereket támogatni kell abban, hogy lecseréljék az elavult fűtési rendszerüket.

– Nagyobb intenzitással kell folytatni a panelrekonstrukciós programot, épületenergetikai fejlesztésekre sokkal több forrást kell biztosítani.

– Az autócsere-programok komolyabb támogatására van szükség, a környezetet erősen szennyező régi autóktól meg kell szabadulni.

– A közösségi közlekedésben középtávon át kell térni az elektromos hajtású járművekre. Szeged ezt a célt tűzte ki maga elé, Miskolcon is óriási szükség lenne ilyen tervekre.

– Környezetbarát járművekre kell lecserélni a következő években az önkormányzat és a városi cégek tulajdonában álló autókat.

– Minél több elektromos töltőállomást kell kiépíteni a megyeszékhelyen és környékén.

– Jelentős összeggel kell támogatni a Miskolci Egyetemen zajló, környezetvédelemmel kapcsolatos kutatásokat, fejlesztéseket. Már most is biztató eredményeket tudnak felmutatni a szakemberek, például egy szmogkémény tervét: ez a technológia képes lehet órák alatt a légkör magasabb rétegeibe juttatni a földközelben rekedt káros anyagokat.

Dr. Varga László hangsúlyozta, hogy javaslatait a parlamentben is megismétli, s kéri, hogy kezdeményezéseit minden kormányzati és a városvezető, civil szereplő segítse és támogassa. „Az unokáinkkal kötünk éppen szerződést annak érdekében, hogy megőrizzük Miskolc és a Sajó-völgye páratlan természeti adottságait” – jelentette ki.

eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…