2021. 12. 1. szerda

Elza
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Trump szavazatlopással vádolja Bident

Az Egyesült Államok elnöke pénteken szavazatlopással vádolta meg győzelemre álló riválisát, Joe Bident – jelentette a Magyar Békekör.

Azt mondta, hogy a törvényesen leadott szavazatok alapján ő győzött, ellenfele viszont törvénytelen voksokkal próbál felülkerekedni rajta. Trump törvénytelennek tartja a törvényes előírásoknak megfelelően postai úton előzetesen leadott levélszavazatokat, különös tekintettel azokra a levelekre, amelyeket a posta a szavazás után kézbesített a szavazókörzeteknek, mert annyi levélszavazat érkezett, hogy nem tudta mindet időben kézbesíteni.

A lejárt mandátumú elnök Fehér Házból közvetített beszédét több amerikai TV csatorna megszakította, műsorvezetőik közölték, hogy állomásaik azért nem közvetítik tovább Trump beszédét, mert vádaskodása hamis és minden alapot nélkülöz. Ilyesmi még sohasem fordult elő az USA történetében.

Mindeddig példátlan volt az is, hogy egy leköszönő elnök azzal vádolja meg elnöki tisztségre esélyes ellenfelét, hogy szavazatokat lopott tőle.

Joe Biden pénteken még esélyesebbé vált arra, hogy őt nyilvánítsák Amerika új elnökévé. Győzelemre áll Pennsylvániában, Arizonában és Nevadában is, Georgiában pedig Trumppal fej-fej mellett halad a célegyenesben.

Több állam bírósága elutasította Trump követelését, hogy állítsák le a szavazatszámlálást, az amerikai legfelső bíróság pedig tudatta vele: lehet, hogy nem lesz joga felülbírálni a választási eredményt. Ez arra utal, hogy a legfelső bíróság nem vonja kétségbe a választás tisztaságát.

Jóllehet Trump kirohanásai nem változtatnak az eredményen, hangulatkeltésre alkalmasak – hívják fel a figyelmet megfigyelők. Hívei több amerikai nagyvárosban az utcára mentek, és arra biztatták Trumpot, hogy álljon ellen, és ne adja át a hatalmat.  Másutt Biden mellett tüntettek, New Yorkban összecsaptak a rendőrökkel.

Az Egyesült Államok NATO szövetségesei aggodalommal figyelik a helyzet alakulását. Heiko Maas német külügyminiszter, precedens nélküli nyilatkozatban intette mértéktartásra a szemben álló feleket. Figyelmeztette őket, hogy nem „egyszemélyi show” szereplői, és meg kell várniuk a végeredményt. „Amerika több, mint egyszemélyes show. Aki ilyen helyzetben továbbra is olajat önt a tűzre, felelőtlenül jár el” – intézte szavait elsősorban Trumphoz, aki szerdán magát kikiáltotta ki győztesnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A MyFarm kertek mellett hamarosan itt a Brancs, az első átfogó, magyar közösségi platform Újabb nagy dobásra készülnek a MyFarm közösségi kertek al…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum