2023. 12. 1. péntek

Elza
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF

TASZ: Legyenek mindenki számára érthetőek az állami weboldalak!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alapvető elvárás, hogy az állami szervek honlapjai akadálymentesek legyenek. Ezért hét állami szervnek tettek javaslatokat azzal a céllal, hogy az emberek egyenlő esélyekkel juthassanak hozzá a nekik szükséges információkhoz, ha a honlapjaikról tájékozódnának.
A honlap technikai akadálymentessége azt jelenti, hogy az olvasó könnyedén tájékozódhat az oldalon, és a lehető legkönnyebben fér hozzá a honlapon közzétett tartalomhoz. A weboldal tartalmi akadálymentessége pedig  azt jelenti, hogy érthetően, egyszerűen fogalmazzuk meg a mondandónkat. A honlapok, weboldalak akadálymentesítése az utóbbi évek egyik legfontosabb trendje az interneten. Az akadálymentességre, felhasználhatóságra ügyelő honlapok tervezése mára legtöbbször extra költség nélkül megoldható. A TASZ szerint ezen a téren a magyar államnak mégis sok tennivalója lesz még.

A Prémium Honlappal együttműködésben hét fontos állami szerv honlapját vizsgálták meg az akadálymentesség szempontjából: az Alapvető Jogok Biztosáét, az Egyenlő Bánásmód Hatóságét, az Integrált Jogvédelmi Szolgálatét, a Kormányét, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságét, az Országos Bírósági Hivatalét és az Országgyűlését.

A vizsgált honlapok között csak egy olyat találtak, amely sok szempontból megfelel a technikai akadálymentesítés követelményeinek (az Egyenlő Bánásmód Hatóság weboldala). Minden vizsgált weboldalra igaz azonban az, hogy tartalmi értelemben nem akadálymentesek.  Az állami honlapoknak a TASZ szerint minden állampolgár számára elérhetőnek, érthetőnek és használhatónak kellene lenniük. Rámutatnak, hogy ha bárki ügyet intéz, vagy az állam működésével kapcsolatban szeretne tájékozódni, fontos, hogy ezt minél egyszerűbben és gyorsabban tehesse meg és az is fontos, hogy azok is hozzájussanak ezekhez az információkhoz, akiknek valamilyen értelmi vagy testi fogyatékossága van, írja elemzésében a TASZ.

A vizsgálat eredménye egy riport, amelyet megküldtek az érintett szerveknek is.

“Egy weboldal akadálymentessége nem vagy-vagy kérdés. Nincs tökéletesen akadálymentes honlap, a mi honlapjaink sem azok. De a részletekre való figyeléssel, apró módosításokkal folyamatosan fejleszthetjük, egyre több olvasó számára tehetjük hozzáférhetővé. Erre pedig kötelessége az államnak is törekedni”- nyilatkozta Verdes Tamás, a Prémium Honlap szakértője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek