2022. 10. 6. csütörtök

Brúnó, Renáta
1 EUR 424 HUF
1 GBP 485 HUF

TASZ: Indul a kampány, ezeket teheted meg te a társadalmi változásért!

 Holnap hivatalosan is megkeződik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet összegyűjtötte a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendelt, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.
A jelöltek február 19. és március 5. között gyűjthetnek aláírásokat, az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Aki azt gyanítja, hogy visszaéltek az adataival, annak a szervezet konkrét útmutatót készített arról, hogy mi ilyenkor a teendője. A szavazatszámláló bizottságok delegálásának határideje március 23., azoknak, akik részt szeretnének venni egy bizottság munkájában, a szervezet itt ad tanácsokat. A külképviseleti névjegyzékbe vételt március 31-ig van lehetősége elintézni a választóknak, a TASZ rendhagyó eszközt javasol az alkalomra: arra buzdítanak mindenkit, hogy szervezzenek regisztrációs bulikat, ahol meggyőzhetik külföldön élő magyar polgártársaikat, hogy ők is vetessék fel magukat a névjegyzékbe. Az átjelentkezések, akadálymentes szavazóhelységek, és első körben a mozgóurna igénylésének határideje április 6. lesz. A szervezet azon túl, hogy segítséget kínál az ilyen kérelmek benyújtásához, itt is külön felhívja a figyelmet arra, hogyan előzhetőek meg az idős rokonainkat érő választási csalások.

A TASZ kiemeli, hogy az egész kampány alatt lehet és érdemes is aktívnak lenni. Arra bátorítanak mindenkit, hogy vegyenek részt a vitákban a közösségi médiában, szervezzenek beszélgetéseket barátaikkal, illetve keressék fel a képviselő-jelölteket is fogadóóráikon illetve nyilvános szerepléseiken. A szervezet eszközt nyújt emellett azoknak is, akik az egész kampányban szeretnék megóvni gyermekeiket attól, hogy a politikusok kampányeszközként használják őket, illetve azoknak, akik tenni szeretnének a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen.

A TASZ Választási Jogi Programja egy forródrótót is üzemeltet, amelyen keresztül újságírók bármikor jogi segítséget kérhetnek tőlük. Ugyanitt kérhetnek a jelöltek és jelölő szervezetek jogi tanácsot, bizonyos esetekben akár jogi képviseletet is a választási eljárás bármelyik szakaszában. A választási eljárás idején a közéleti részvételük során jogi tanácsra szoruló polgárok megkereséseit is várják ugyanezen a számon. Ezek mellett a TASZ Választási Jogi Programja klasszikus monitorozással is foglalkozik: módszeresen nyomon követi a választási kérdésekben döntő állami szervek tevékenységét és elemezi döntéseiket.

“Magyarországon már nem szabadok és tisztességesek a választások, de mindenki szava számít, mindenki tehet a közügyekért! Azt ajánljuk minden választópolgárnak, hogy éljenek azokkal az eszközökkel, amelyeket kínálunk nekik már a kampány idejére is. Változás akkor lesz, ha teszünk is érte!”- nyilatkozta Mráz Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek